Meer geld voor fietssnelwegen

Staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer gaat de komende jaren 25 miljoen euro investeren in fietspaden. De komende jaren moet het aantal ‘fietssnelwegen’ verdubbelen. Fietsers moeten op steeds meer fietspaden gewoon door kunnen trappen, zonder hinder van hobbels, boomstronken en verkeerslichten.Bekijk ook het NOS video interview.

Fiets Filevrij
In een brief aan de Tweede Kamer ontvouwt Huizinga haar plannen om Nederland nog meer op de fiets te krijgen. Er zijn al vijf fietssnelwegen, in de regio’s Arnhem-Nijmegen en Den Haag Leiden zijn plannen bijna klaar. Proeven wijzen uit dat met deze fietspaden 5 procent van de forenzen over te halen is de auto voor de fiets te verruilen. De fietssnelwegen en de ontwikkeling daarvan is te bekijken op www.fietsfilevrij.nl

Stallingsplaatsen

Daarnaast steekt de staatssecretaris 35 miljoen in 100.000 extra stallingsplaatsen bij stations. Opruimen van oude fietsen in twintig gemeenten kan 20 procent meer ruimte opleveren. Bij bus- en tramhaltes moeten fietsers hun rijwiel gemakkelijk achter kunnen laten. Ook daar komen meer stallingen.

Diefstal

Om fietsendiefstal terug te dringen bekijkt ze of in 2011 een framenummer in de fiets verplicht kan worden. Verder helpt het Rijk met de verdere ontwikkeling van de Fietsrouteplanner van de Fietsersbond en de provincies. In totaal trekt Huizinga er 70 miljoen voor uit om fietsen aantrekkelijker te maken.

Bron: Nu.nl
Download: Brief aan de Tweede Kamer 29-08-2009 (pdf)
Links:
– www.fietsfilevrij.nl
– www.fietsersbond.nl/fietsrouteplanner

 

Categorieën