Investeringen

‘Miljard euro voor fietsinfrastructuur’

fietsende werknemer

Een nieuw kabinet moet minimaal een miljard euro investeren in de fietsinfrastructuur. Daarvoor heeft Fietsersbond-directeur Esther van Garderen gepleit in het BNR-radioprogramma BNR Mobility.

Esther van Garderen noemt de 100 miljoen euro die staatssecretaris Van Veldhoven (D66) van Infrastructuur en Milieu de afgelopen kabinetsperiode geïnvesteerd heeft “een fooi”. “Ze heeft het fantastisch gedaan met de middelen die ze had”, zegt Van Garderen in BNR Mobility.

“Maar als je ziet dat voor een stukje snelwegverbreding bij Amelisweerd 1,5 miljard euro wordt uitgegeven, dan is een miljard een heel redelijk bedrag.” Volgens Van Garderen verdient het kabinet die miljard snel terug. “In Groningen, Amsterdam en Utrecht doen ze de helft van de ritten op de fiets. De maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) voor wegen en spoor haalt dan vaak de 1 niet. Voor fietspaden ligt die op 6, en dan is de gezondheidswinst nog niet eens meegerekend.”

20 kilometer

Als het aan de Fietsersbond ligt, wordt het geld geïnvesteerd in stationsstallingen, betere fietspaden en nieuwe routes. “Je kunt voor 1 kilometer snelweg 20 kilometer fietspad aanleggen. 80% van de fietsroutes voldoet niet aan de CROW-normen. Dat is nogal wat.”

Categorieën