Meeste lezers kiezen voor stilte

Moet e-bike geluid maken?

Tekening van Marcel Cobussen op de fiets in het groen met geluiden in tekst zoals bij vogels: 'proet, proet' Illustratie: Judy Ballast

Als reactie op ons interview met hoogleraar auditieve cultuur Marcel Cobussen vroegen wij lezers: vinden jullie geluid op een e-bikes een goed idee? Zodat je ze aan kan horen komen? Nee, vonden de meesten.

Op Facebook en in de mailbox reageerden rond de 130 mensen. De overgrote meerderheid was absoluut tegen geluid op de e-bike. Mensen die zelf op een e-bike reden zeiden dat ze nou juist voor een stil merk hadden gekozen omdat ze de vogels wilden horen en niet steeds naar een irritant gebrom wilden luisteren. Ook vaak genoemd: gebruik gewoon je bel. Het gezoem van banden vinden mensen ook al genoeg. Iemand schreef dat ze ooit een rammelende fiets had waar iedereen meters van te voren voor uit de weg ging. En je ogen. Blijf met je aandacht bij het verkeer en voorkom dat mensen van je schrikken.

Andere mensen, meestal zonder e-bike, zijn wel voor een geluid op de e-bike. Zij schrikken zich vaak helemaal dood als een snelle e-bike ze passeert. Ook iemand met een visuele beperking juicht een geluid op de e-bike toe.

Een greep uit de reacties:

NEE

-Niet als e-bikes onder de 25 kilometer per uur blijven.

-Gewoon op gepaste snelheid inhalen. Bel gebruiken.

-Volgens mij is dat de omgekeerde wereld. Lijkt mij een soort vrijbrief om zo hard mogelijk door te kunnen blijven rijden.

-Fietsen betekent voor mij vrijheid en stilte.

-Stilte is te waardevol. Geen extra lawaai aan de kop! De meeste e-bikers gedragen zich normaal.
-Onderlinge positieve communicatie door fietsers stimuleren/belonen.

-Volgens mij moeten alle verkeersdeelnemers steeds goed uitKIJKEN. Dat doe je dus met de OGEN.

-Zo hard rijd ik niet op de e-bike. Dan zou je ook verplicht geluid op een gewone fiets moeten zetten.

-Het is niet verstandig om e-voertuig extra geluid te laten maken. Dat deden we vroegen met paard en wagen ook niet. Wij gaan hier zeker aan wennen.

JA

-Als het een prettig geluid is.

-Ik schrik me soms dood.

-Als blinde ben ik groot voorstander van extra geluid op elektrische voertuigen, Van auto tot en met elektrische step wat mij betreft.

-Ik heb een elektrische brommer van het merk BREKR. Deze heeft een geluidsbox ingebouwd met snelheidsafhankelijk motorbromgeluid. Het is echt nodig dat mensen je horen aankomen zodat ze geen rare bewegingen maken als je ze passeert. Geluid is uit te schakelen om wel te genieten van de stilte bij het alleen rijden!

-Ik vind het wel handig om een beetje geluid te maken. Ik doe het zelf al wanneer in bejaarden inhaal, door te zingen. En door bij het passeren: ‘Bedankt Meneer/ Mevrouw’ te zeggen.

Categorieën