Motorvoertuigverlichting overdag ongunstig voor fietsers

Onlangs maakte de Europese Commissie bekend vanaf 2011 Motorvoertuigverlichting Overdag in te willen voeren voor nieuwe voertuigen. De Europese federatie van fietsersbonden (ECF) keert zich samen met de Europese tweewielerdetaillisten (ETRA) tegen die plannen.

Vice-president Günter Verheugen van de Europese Unie zei Motorvoertuigverlichting Overdag in te willen voeren om het aantal verkeersdoden terug te brengen. De maatregel zou 1200 tot 2000 levens per jaar kunnen schelen. ECF en ETRA trekken die cijfers in twijfel en wijzen op negatieve gevolgen voor kwetsbare verkeersdeelnemers. Door Motorvoertuigverlichting Overdag worden fietsers en voetgangers minder zichtbaar.

ECF en ETRA roepen de Europese Commissie op werk te maken van de echte verkeersveiligheidsproblemen zoals te hard rijden en alcoholgebruik om het aantal verkeersdoden terug te kunnen brengen van de huidige 43.000 tot 25.000 in 2010. De volledige (Engelstalige) verklaring is te lezen via deze link: http://www.ecf.com/3335_1.

Categorieën