Nederland fietst massaal in Fietstelweek

Resultaten Fiets Telweek 2016 bekend: recordaantal fietsdata voor verbeteren van fietsnetwerk Nederland

Dinsdag 8 november presenteert de Fiets Telweek in een online webinar de resultaten van de tweede editie van de Fiets Telweek 2016. Ook dit jaar zijn de samenwerkende partijen erin geslaagd om in één week een recordaantal aan fietsritten en fietskilometers te registreren van bijna 30.000 deelnemers verspreid door heel Nederland. Met als resultaat data uit 416.376 fietsritten.

Het grote nationale fietsonderzoek vond plaats van 19 tot en met 25 september. Door middel van een innovatieve onderzoeksapp is het fietsgedrag van bijna 30.000 deelnemers een week lang in kaart gebracht. Met nóg meer gereden ritten en kilometers dan vorig jaar leveren de data inzicht in actuele knelpunten op straat. Hiermee zijn gemeenten en provincies beter in staat om gericht maatregelen te treffen voor het verbeteren van het fietsnetwerk in hun regio. Dat kan variëren van het verbreden van fietspaden tot een groene golf voor fietsers.

Goed fietsweer duwtje in de rug
Tijdens het webinar presenteren de initiatiefnemers de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek. Zoals aantal kilometers, drukste fietspaden, knelpunten en meer. Opvallend is het recordaantal van 1.786.147 gefietste kilometers. Deels valt dit toe te schrijven aan het goede fietsweer tijdens de Fiets Telweek, maar ook de intensievere campagne en samenwerking met nog meer partijen droegen hieraan bij.

Smakkelaarsveld drukste fietspad
Amsterdam staat aan top met 144.702 fietskilometers, gevolgd door Utrecht met 119.225 en Groningen met 66.134 kilometers in de top 3 van grote steden. Utrecht daarentegen heeft de drukste fietsroutes bij het Smakkelaarsveld, Vredenburg en Jaarbeursplein. Opvallend is de lagere snelheid die fietsers gemiddeld hebben in steden als Amsterdam en Utrecht ten opzichte van ruimere steden als Zwolle, Eindhoven en Almere.

Grootse groep woon-werkverkeer
Aansluitend op de Fiets Telweek is een enquête verstuurd onder de deelnemers. De ruim 11.800 reacties leverden een extra verdieping op in motieven, leeftijden en soort fiets. Het woon-werkverkeer vormt met 50% van de ritten het belangrijkste motief om op de fiets te gaan. Dit is minder dan in 2015, en valt deels te verklaren door een groter aantal recreatieve ritten. Dit jaar fietsten voor het eerst ook scholieren mee. In Overijssel maakte deze groep met 8.991 de meeste kilometers.

Over de Fiets Telweek
Nederland is een fietsland bij uitstek, met meer fietsen dan inwoners. Dat is positief, want fietsen is snel, duurzaam en gezond. De toename van het aantal fietsers leidt in het verkeer echter ook tot knelpunten. Tot op heden hebben we onvoldoende inzicht in ons fietsgedrag voor het ontwikkelen van een optimaal fietsnetwerk én fietsbeleid. De Fiets Telweek brengt daar verandering in.

Registratie met Fietstel-app
De Fietstel-app registreerde één week lang het fietsgedrag van deelnemers in Nederland, om te visualiseren welke routes zij fietsen, hoe lang zij erover doen en waar grote vertragingen zijn. Overheden, onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties krijgen na afloop van de Fiets Telweek beschikking over de verkregen fietsdata (geanonimiseerd). Met nieuwe inzichten in het gebruik van hun fietsnetwerk kunnen ze acties ondernemen om het plaatselijke fietsverkeer te verbeteren en het fietsen – zowel binnen als buiten steden – prettiger en veiliger te maken. Het onderzoeken van fietsgedrag op deze wijze en schaal is uniek in de wereld.

Unieke samenwerking
De Fiets Telweek is een initiatief van Fietsersbond, Keypoint, NHTV, Beaumont Communicatie & Management en Mobidot, uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Provincie Noord-Brabant, Provincie Gelderland, Provincie Overijssel, Provincie Groningen, gemeente Groningen, Provincie Drenthe, Provincie Noord-Holland, gemeente Amsterdam, Stadsregio Amsterdam, de Provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, gemeente Utrecht, gemeente Alphen aan den Rijn, gemeente Amersfoort en Provincie Flevoland.

Noot voor de redactie
Voor vragen kunt u contact opnemen met de persdienst van de Fietsersbond 030 29 18 111

Categorieën