Nederland moet nek uitsteken voor fiets

In New York, Parijs of Barcelona rukt de fiets op als alternatief voor de auto. Nederland is nog fietsland nummer 1, maar moet nu investeren, zegt Arjen Jaarsma in een opiniestuk in de Volkskrant. De Fietsersbond is blij met zijn oproep.

Jaarsma reageert op het stuk van beleidsmedewerker Wim Bot en directeur Hugo van der Steenhoven van de Fietsersbond, van enkele weken geleden. Jaarsma gaat in zijn adviezen aan de Nederlandse overheid een stuk verder: "Wat als elke gemeente een fietsbeleid zou voeren zoals Groningen en Zwolle dat doen? Als de wethouders van alle steden met een fietsaandeel van minder dan 25% hun nek willen uitsteken voor meer fiets en minder CO2, als we dat gepaard laten gaan met – relatief goedkope – subsidieprogramma’s voor fietsinnovaties, dan blijft Nederland fietsland nummer 1."

Van der Steenhoven is verheugd over het pleidooi van Jaarsma: "Dit artikel sluit goed aan op ons pleidooi voor de promotie van de fiets als enige CO2-vrije vervoermiddel. De oproep van Arjen Jaarsma is gepassioneerd, die van ons is meer concreet. Maar hij heeft volkomen gelijk als hij zegt: Nederland moet oppassen. In december 2009 wordt in Kopenhagen een beslissende klimaattop gehouden, waar moet worden beslist over het nieuwe klimaatverdrag, dat het Kyoto-protocol moet vervangen. Nederland zou in 2010 de kans moeten pakken om er een fietsjaar van te maken. Zeker omdat in dat jaar de Tour de France én de Giro in Nederland starten. De aandacht moet niet alleen uitgaan naar infrastructuur, maar ook naar communicatie, gericht op de mensen die nog niet (genoeg) fietsen."

Luister:
Hugo van der Steenhoven op BNR Nieuwsradio 09-07-2009

Lees de twee artikelen:
Kies voor de fiets, het enige CO-2 vrije vervoermiddel: Volkskrant 15-06-2009
Nederland moet nek uitsteken voor fiets: Volkskrant 08-07-2009 (pdf)

Categorieën