Nederlanders fietsen het meest in Parijs

Van alle toeristen zijn de Nederlanders de fanatiekste gebruikers van Vélib’, het leenfietsensysteem van Parijs. Dat blijkt uit een infograhic die de gemeente Parijs publiceerde ter gelegenheid van het zesjarig bestaan van Vélib’.

In de infographic op de Vélib’-blog staan de ‘anglosaxons’ op nummer 1. Maar navraag bij de mairie leert dat voor de eerste plaats alle Engelssprekende naties (Amerikanen, Britten, Australiërs etc.) op één hoop zijn gegooid. Als je alleen naar de nationaliteit kijkt, zijn Nederlanders niet alleen in eigen land maar ook op vakantie waarschijnlijk de fanatiekste fietsers.

Lekker goedkoop
Wat Nederlanders wellicht  bijzonder aanspreekt, is dat het eerste half uur gratis is. Je koopt een dagkaart (1,70 euro). En daarmee kun je een fiets meenemen uit één van 1800 Vélib’-stallingen. De huurprijzen stimuleren kort gebruik. Het tweede half uur kost 1 euro. Het daaropvolgende half uur 2 euro en daarna 4 euro per 30 minuten.

Succes
Het systeem is een enorm succes geworden. Volgens de Franse pers waren er in het begin nog wat kinderziektes en doken gestolen leenfietsen tot ver buiten de landsgrenzen op. Maar nu draait alles goed en hebben de Fransen het systeem omarmd. Een kwart miljoen Fransen heeft een jaarabonnement. Elke seconde wordt er nu een fiets gehuurd en in totaal zijn er sinds het begin 173 miljoen ritjes gemaakt. Na Parijs zijn nog zo’n dertig andere Franse steden met leenfietsprojecten begonnen.

Toerisme
Voor Parijs is de Vélib’ niet alleen een middel om de verkeersdrukte te verminderen en het milieu sparen. Het is een onderdeel van de marketing van de stad. Zoals Londen de underground als icoon inzet zo hoopt Parijs met de leenfiets aan de weg te timmeren.
Uit een gebruikersonderzoek blijkt dat mensen Vélib’ zien als een symbool van Parijs, 95 procent vindt dat de leenfiets de stad een positief imago geeft en 90 procent vindt dat de fiets de stad veel aangenamer maakt.

Merchandise
Om toeristen te behagen is begin juni het fietsgidsje Paris à Vélib’ (144 pagina’s) uitgekomen met 7 fietsroutes. Deze maand verschijnt de Engelstalige versie. Voor wie het wil, zijn er verder Vélib'-mokken, koelkastmagneten en dergelijke te koop. Of een notitieboekje waarin je je Vélib’-ervaringen kunt optekenen.

De foto's van de souvenirs: Mairie de Paris – Sophie Robichon

Categorieën