Niet zo slimme koplamp

De AXA Luxx70 Plus (91 euro) heeft een ‘Intelligent Beam’. Dat betekent dat de lichtbundel zich aanpast aan je snelheid. Maar in de praktijk blijkt dat toch minder slim.

Als je langzamer dan 10 kilometer per uur rijdt, gaan er twee extra ledjes aan. Die lampjes verlichten dan de weg vlak voor je voorwiel. De gedachte daarachter is dat je vaak langzamer gaat fietsen als je een bocht doorgaat en juist dan veel licht vlak voor je nodig hebt. Maar waarom alleen bij lage snelheden? Ook bij hogere snelheden zou die extra verlichting welkom zijn. Verder is de Luxx70 Plus een prima lamp. Hij geeft evenveel licht en verlicht ongeveer een even groot gedeelte van de weg als de Philips Saferide (89 euro) voor dynamo.

Maar de bundel van de Luxx is wel duidelijk onregelmatiger ,met een smalle felle streep in het midden van de bundel en een felle smalle lichtring bij het voorwiel. De Luxx70 Plus heeft verder nog een USB-poort als extraatje. Daar kun je bijvoorbeeld een mobieltje mee opladen. Er is ook een gewone Luxx70. Dan heb je geen USB-lader en geen Intelligent Beam, maar wel een goede lamp voor 59,95 euro. Met standlicht en automatisch aan/uit met lichtsensor.

Dat Gazelle in 2013 een aantal fietsen op de markt brengt waar deze Luxx70 op gemonteerd zit, is dus goed nieuws.

Categorieën