Direct naar inhoud

Nieuw leven voor weesfietsen

Gepubliceerd op:

Weesfietsen zijn fietsen die door hun eigenaren zomaar achtergelaten worden. Zo’n 100.000 staan er in gemeentelijke depots, waarvan een groot aantal met een beetje liefde en aandacht weer gebruikt kan worden. Maandag 3 november is het Weesfietsenplan van het City Deal Fietsen voor Iedereen gepresenteerd om de krachten te bundelen en te zorgen dat de fietsen terechtkomen bij mensen die ze goed kunnen gebruiken. 

Esther van Garderen, directeur van de Fietsersbond: ‘De Fietsersbond gunt iedereen fietsgeluk, ongeacht waar je wieg heeft gestaan, want de fiets geeft je vrijheid en meer mogelijkheden om mee te doen in de maatschappij. Daarom is de Fietsersbond deelnemer van de City Deal Fietsen voor iedereen en gelukkig sluiten zich daar steeds meer partners bij aan.’

City Deal Fietsen voor Iedereen slaat met onder andere de Fietsersbond de handen ineen om een deel van deze fietsen een nieuw leven te geven door ze te schenken aan mensen die zich geen fiets kunnen veroorloven. Staatssecretaris Jansen (Openbaar vervoer en milieu): “Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is een van de initiatiefnemers van de City Deal en dan ook groot fan van dit Weesfietsenplan. We staan er niet dagelijks bij stil maar het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om een fiets te hebben. Maar een fiets geeft je de vrijheid om goedkoop en gezond naar je werk of school te gaan, of om vrienden en familie op te zoeken. Het helpt daarmee mensen deel te nemen aan de maatschappij. Met dit initiatief zorgen we dat deze achtergelaten fietsen een mooie tweede leven krijgen in de handen van anderen.”

Uit onderzoek van Weesfietsenplan De City Deal blijkt dat er grote behoefte is aan donorfietsen voor mensen die zelf geen fiets kunnen betalen maar dat wel willen. Gemeenten benadrukken daarnaast het belang van circulariteit en de kansen die het doneren van fietsen biedt. Het opknappen van weesfietsen, bijvoorbeeld in een sociale werkplaats of leerwerkplaats, zorgt voor werkgelegenheid en het delen van gewilde vakkennis. Het stroomlijnen van ophalen, registeren en uitstromen van fietsen verdient echter aandacht. 

De deelnemende partijen aan de City Deal Fietsen voor Iedereen zijn: Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Den Haag, Doetinchem, Eindhoven, Enschede, Haarlem, Heerlen, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Rotterdam, Utrecht en Zwolle (gemeenten). De provincies Utrecht en Gelderland en de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De andere partners zijn: Nederlandse Spoorwegen, ANWB, BOVAG, Beweegalliantie, Fietsersbond, Platform 31, Stichting Leergeld, Stichting Innovam, Decathlon en Heijmans. City Deals zijn een initiatief van het interbestuurlijke innovatieprogramma Agenda Stad.

Deel deze pagina

Een lijst met artikelen

  • Testfiets: Decathlon Elops

    Goedkoop of duurkoop? Na 2,5 jaar is onze testfiets terug, roestig en gebrekkig. ‘Duurkoop’, concludeert Kees Bakker.

    Gepubliceerd op:
  • Flitspalen op 30 km/u-wegen nu landelijk mogelijk

    Het is nu overal in Nederland mogelijk om flitspalen in te zetten die controleren op wegen waar een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur geldt.

    Gepubliceerd op:
  • Fiets in de trein: het kan beter!

    Er is grote behoefte aan meer fietsplaatsen en betere voorzieningen voor fietsen in de trein, blijkt uit een enquête van de Fietsersbond onder 3.073 respondenten.

    Gepubliceerd op: