Nieuwe fietsroutes Rotterdamse Oude Noorden dichterbij

Wijken voor de Fiets stelt voor om een drietal hoofdfietsroutes in het Oude Noorden toe te voegen aan het bestaande netwerk. Daarnaast is de Fietsersbond door de portefeuillehouder Ahmed Harika uitgenodigd mee te denken over een aantal inrichtingsplannen voor de Bergweg, de Zaagmolenstraat en de Noordsingel.

De Fietsersbond presenteerde op 18 augustus j.l. haar visie op een fietsvriendelijke inrichting van het Oude Noorden aan portefeuillehouder Ruimtelijke ordening Ahmed Harika. Het project Wijken voor de Fiets van de Fietsersbond werkt in diverse krachtwijken aan een inrichting die uitnodigt tot lopen en fietsen. De GGD en het deelgemeentebestuur van Het Oude Noorden nodigden de Fietsersbond uit om samen een leefbaardere wijk te maken met gezonde bewoners die meer bewegen. Hoofdconclusie uit de fietswensen-analyse die de Fietsersbond samen met bewoners begin dit jaar heeft uitgevoerd, is dat het algehele fietsklimaat in het Oude Noorden verbeterd moet worden. Er moet meer aandacht komen voor onderhoud, fietsparkeren, voor veilige oversteken en kruispunten en veilige fietsroutes.

De eerste nieuwe fietsroute gaat van het centrum naar het noordoosten en begint bij de Proveniersstraat, via de Teilingerstraat, Burg. Roosstraat, 1e Pijnackerstraat, Ruivenstraat, Soetendaalsekade en sluit aan op het fietspad op de Gordelweg (bij Rottebrug). Deze route is informeel al in gebruik .  Positief is dat delen al fietsvriendelijk ingericht zijn, te weten de Teilingerstraat (fietsstraatprofiel) en de fietsdoorsteek in de Ruivenstraat.

De tweede voorgestelde fietsroute van zuidoost naar noordwest leidt van de Bergweg via de Blommerdijkselaan, Verbraakstraat (langs de Kloosterkerk), Ruivenstraat, Hooglandstraat, Zwaanshals (Zwaanshalsbrug), naar Crooswijk. De derde voorgestelde fietsroute in dezelfde richting, biedt een rustig alternatief voor de drukke en smalle Zaagmolenstraat. Deze loopt door de Vinkenstraat, Meidoornstraat, Wilgenplantsoen, Vletstraat, Zaagmolenstraat, ook naar Crooswijk.

De routes vallen samen met een aantal schoolroutes, en verbinden bijvoorbeeld de schoolzones rond de Hildegardisschool en basisschool de Combinatie ’70. Kinderen die lopend van en naar school komen, profiteren ook van de nieuwe routes. Uiteindelijk wordt het voor iedereen leefbaarder, zonder dat de bereikbaarheid in gevaar komt.

De Fietsersbond staat open voor suggesties en wensen van bewoners.  Ideeën voor verbetering van fietsen, lopen en spelen in het Oude Noorden  kunnen doorgegeven worden via [email protected] en   030 – 2918171

Categorieën