Nieuwste nummer Vogelvrije Fietser

Het nieuwste nummer van de Vogelvrije Fietser loopt vooruit op de komende klimaattop in Bali: Voor het klimaat zou het goed zijn als in de hele wereld stedelingen gaan fietsen. De Fietsindustrie en het milieubureau van de VN pleiten daarom in Bali voor de fiets.

Een aantal artikelen kan online worden gelezen:

Vogelvrije FietserFiets op klimaattop Bali
VN: ‘Fiets is een oplossing’
Het is een wereldwijde trend: in alle metropolen loopt het autoverkeer vast. Nog een trend: in Europese steden ontdekt men de fiets als efficiënt vervoermiddel. Nu de rest van de wereld nog. Op de klimaattop in Bali moet de fiets op de agenda komen. ‘Wij hebben een oplossing voor het klimaatprobleem.’
Lees hier het artikel online (pdf)

Mooi voorrek! [Testkees!]
Je ziet ze steeds meer: fietsen met een ‘bagagedrager’ voor het stuur in plaats van boven het achterwiel. De zogenaamde voordragers of voorrekjes. Zo’n rek ziet er speels uit en is een handige manier om je boodschappen of tas te vervoeren. TestKees nam twee voordragers onder de loep.
Lees hier het testresultaat online (pdf)

Het mysterie van de fiets
We weten eindelijk waarom en hoe een fiets fietst dankzij baanbrekend onderzoek in Delft. Misschien kunnen nu echt bijzondere fietsen ontworpen worden. ‘De ontwikkelingen in de fietsindustrie gaan wel heel erg traag.’ door Wijbrand Schaap
"Fietsen is een hele rare bezigheid." Arend Schwab kan het weten. Hij is onderzoeker bij de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen (3mE) van de Technische Universiteit Delft. Samen met onderzoekers van Cornell University en de universiteit van Nottingham heeft hij de geheimen blootgelegd van het nationale vervoermiddel van Nederland. Dat is bijzonderder dan je zou denken.
Lees hier het artikel online (pdf)

Stelling:
Glaasje op? Ga fietsen!
Lees de stelling van de Vogelvrije Fietser en reageer zelf online:
www.vogelvrijefietser.nl/stelling

En verder:
– Romeinen uit de iPod
– Fijnstof op de film
– Shared Space: beschaving of angst?
– Oude liefde, roest niet
– GGD bezorgd over spitsdrukte
– Hema-helmpje of merkhelm?

november-december 2007 – jaargang 32 – no 6

Categorieën