Ook Kampen, Zoetermeer en Texel in de prijzen

Noord-Beveland wint titel Fietsgemeente 2024

Fietsersbond Fietsgemeente 2024 winnaar Noord-Beveland – Foto The Arrows

De gemeente Noord-Beveland is door fietsers uitgeroepen tot meest fietsvriendelijke gemeente van Nederland. Dat werd vandaag, donderdag 6 juni 2024, bekendgemaakt op het Nationaal Fietscongres in Den Haag. Meer dan 46.000 fietsers gaven hun mening over het fietsklimaat in hun gemeente in de landelijke enquête van de Fietsersbond.

Wethouder Adrie van der Maas van gemeente Noord-Beveland ontving het nieuwe gemeentebord uit handen van Petrouschka Werther namens Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. “We zijn ontzettend trots op de titel Fietsgemeente 2024! Ons eiland heeft namelijk prachtige routes die fietsers langs natuur, landbouw en zee brengen. Fietsen staat hoog op de sportieve agenda van de gemeenteraad. We willen er zijn voor alle fietsers: van jong tot oud en van beginnend tot ervaren. Zo organiseerden we tijdens onze fietsweken diverse fietsactiviteiten, zoals dikke bandenraces voor kinderen tot Doortrappen activiteiten voor senioren. Terwijl ik hier de prijs in ontvangst neem, finisht de ZLM Tour voor ons gemeentehuis“, aldus van der Maas.

Volgens de fietsers in Noord-Beveland wordt er veel voor hen gedaan. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van mooie routes en goed onderhoud aan de fietspaden. Fietspaden en fietsstroken zijn altijd breed genoeg en ook verkeersvoorzieningen als stoplichten en bewegwijzering zijn dik in orde. “Fietsen op Noord-Beveland is geweldig. Je kan langs de zee fietsen, langs het meer én op mooie binnenwegen!,” aldus een van de respondenten.

Wat opvalt in de resultaten van de enquête is dat er weinig conflicten met andere weggebruikers zijn. In de gemeente Noord-Beveland fiets je prettig op met auto’s gedeelde wegen. Iets wat in andere Nederlandse gemeente niet altijd als prettig wordt ervaren. Een nadeel? “Er staat alleen altijd veel wind in Zeeland en op Noord-Beveland“, zegt een respondent met een knipoog.

Ook Kampen, Zoetermeer en Texel in de prijzen

Naast gemeente Noord-Beveland (ook winnaar beste kleine gemeente) vielen nog drie gemeenten in de prijzen, namelijk gemeente Kampen (beste middelgrote gemeente), Zoetermeer (beste grote gemeente) en Texel (snelste stijger). Meer informatie vind je op fietsersbond.nl/fietsgemeente. 

Schermafbeelding 2024-06-06 135006

Fietsgemeente 2024: Hoe scoort jouw gemeente?

Klik in de kaart op jouw gemeente en bekijk de scores. Lees meer

Uitkomsten enquête Fietsgemeente 2024

In de enquête gaven ruim 46.000 fietsers antwoord op vragen als: is fietsen in jouw gemeente stressvol of ontspannend? En kunnen kwetsbare groepen, zoals kinderen en senioren, zorgeloos fietsen? Uit de data blijkt dat ouderen zich vaker ergeren aan brommers en scooters op fietspaden. Jongeren hebben minder moeite met het delen van de weg met auto’s.

Vrouwen maken zich vaker zorgen over de veiligheid van kinderen op weg naar school. Fietsers in stedelijke gebieden ervaren hun fietstochten vaak als stressvol. Dit in tegenstelling tot fietsers in landelijke gebieden, die zich over het algemeen veiliger voelen.

Regionale verschillen worden eveneens belicht in de enquête. Zo geven fietsers in Noord-Holland vaak aan dat de fietspaden te smal zijn. In Flevoland voelen ouderen en kinderen zich veiliger op de weg dan in andere provincies.
Voor meer informatie over de enquête en de volledige resultaten, kijk op fietsersbond.nl/fietsgemeente.

Over Fietsgemeente 2024

De verkiezing Fietsgemeente wordt tweejaarlijks georganiseerd door de Fietsersbond. Met het resultaat kan een gemeente samen met de lokale Fietsersbond afdeling ervoor zorgen dat fietsen voor onder andere inwoners, forensen en toeristen nog veiliger en comfortabeler wordt. De winnaar krijgt de felbegeerde titel Fietsgemeente 2024.

De enquête Fietsgemeente 2024 levert een schat aan informatie op over het fietsklimaat per gemeente. Met de data kunnen de vrijwilligers van meer dan 160 lokale Fietsersbond afdelingen heel gericht aankloppen bij hun gemeente en vragen om verbeteringen. Een beter fietsklimaat betekent dat het veiliger en fijner wordt voor fietsers, maar ook voor alle andere weggebruikers“, zegt Esther van Garderen, directeur van de Fietsersbond.

fietsgemeente logo LOW RES

Fietsgemeente 2024

Noord-Beveland is uitgeroepen tot Fietsgemeente 2024! Lees meer

Categorieën