November/December nummer Vogelvrije Fietser

In het nieuwste nummer van de Vogelvrije Fietser natuurlijk een artikel over Houten Fietsstad 2008. Ook aandacht voor de dodehoekspiegel. Verder ‘Blij in de Bijlmer’ over een bewoonster die fietstochten door dit beruchte stukje Amsterdam organiseert en ‘Zadelpijn zonder inspanning’ over elektrisch mountainbiken.

Houten Fietsstad 2008:
‘In Houten is de fiets het meest logische vervoermiddel’
Als geen andere gemeente weet Houten fietsvriendelijkheid en verkeersveiligheid te combineren. De gemeente heeft er de titel ‘Fietsstad 2008′ mee gewonnen. Jurylid Jeltje van Nieuwenhoven: ‘Het verkeer in Houten is zo veilig dat ook jonge kinderen massaal zelfstandig naar school, de bibliotheek, de muziekles en de sportvereniging fietsen.’ De wethouders en plaatselijke afdelingen van de genomineerde gemeenten vertellen over resultaten, ambities en wensen. Lees hier het artikel online (pdf)

Spiegeltje, spiegeltje aan de wagen
In een onlangs verschenen rapport concludeert de SWOV dat ‘de dodehoekspiegel op vrachtauto’s niet heeft geholpen bij het terugdringen van het aantal verkeersdoden.’ Uit het onderzoek blijkt dat er veel valt te halen bij de chauffeurs. Verkeersconsulent Theo Zeegers: ‘Dat zij de schuld veelal buiten zichzelf zoeken, terwijl onderzoeken aangeven dat zijzelf een grote bijdrage leveren, vind ik schokkend.’ De VogelVrije Fietser duikt in de dode hoek. Lees hier het artikel online (pdf)

Blij in de Bijlmer
Is de Bijlmer de Bijlmer nog wel? Bewoonster Jenny van Dalen organiseert fietstochten door dit beruchte stukje Amsterdam. ‘Mensen die meedoen vragen wel eens ‘Moet ik nog voorzorgsmaatregelen nemen?’ Kogelvrij vest aan en helm op, zeg ik dan. Ik heb hier altijd gefietst, ook ‘s avonds, en nooit problemen gehad.’ Wie hoopt door scooters van zijn fiets te worden gereden komt bedrogen uit. Lees hier het artikel online (pdf)

Zadelpijn zonder inspanning
‘Elektrisch mountainbiken. Het is gewoon fietsen met trapondersteuning. En het doet me denken aan inlegzooltjes en steunkousen.’ De VogelVrije fietser ging op fietssafari over de Veluwe. ‘Ik heb geen leeuw, olifant of Veluwse poema gezien.’ Lees hier het artikel online (pdf)
Bekijk hier een diashow over de fietssafari

Stelling: Door de kredietcrisis gaan wereldwijd meer mensen fietsen
Lees de stelling van de Vogelvrije Fietser en reageer zelf online:
www.vogelvrijefietser.nl/stelling

Categorieën