Omdat het kan

Hoe bouw je een gewone fiets om naar een elektrische fiets?

Een fiets ombouwen naar een elektrische, kan dat?

Op 6 september 2010 was er een reportage in EenVandaag over het ombouwen van een gewone fiets naar een elektrische fiets.

sitestat

De merken in het programma waren van ebike-kit.nl en v-fiets.com. De vergelijkingsfiets was van Multicycle.

In het programma wordt een prijs genoemd van €300,-. Dat lijkt echter niet realistisch. De set bij ebike-kit wordt aangeboden voor €500,-. De ombouwset van V-fiets is duidelijk duurder. Waardoor het prijsverschil wordt veroorzaakt is ons niet duidelijk. In ieder geval kan bij V-fiets de manier van ondersteuning per gebruiker geprogrammeerd worden.

Bij EenVandaag wordt door Ebike-kit gesuggereerd dat ombouwen een fluitje van een cent is, maar je moet toch wel aan een fiets kunnen sleutelen. In ieder geval moet je de crank en de trapas kunnen demonteren. Je kunt het ook door een fietsenzaak laten doen. Het hangt wel erg van de zaak af of ze het willen/kunnen doen (ga in de rustige tijd). Netjes ombouwen is tijdrovend, dus reken op een prijs van minimaal €100,-

In 2009 heb ik de V-fiets getest samen met de ombouwset van Antec, de Multicycle Elegance en de Koga Tesla.

Op www.elektrischefietsen.com staan nog een aantal andere sets vermeld.

In het programma wordt gesuggereerd dat de ombouwsets net zo goed zijn als een kant-en-klare elektrische fiets. Dat is ten dele waar. Veel elektrische fietsen zijn gebouwd met vergelijkbare onderdelen als de ombouwsets. Maar de uiteindelijke kwaliteit hangt natuurlijk ook sterk af van de kwaliteit van die onderdelen en die hebben we niet getest.

Categorieën

Kees Bakker, ook wel bekend als TestKees

Kees Bakker

Consumentenvoorlichter (TestKees)

TestKees test bij de Fietsersbond bijna alle fietsgerelateerde producten die er te vinden zijn.