Verkeersgerelateerde luchtverontreiniging leidt tot gezondheidsschade omdat de vervuiling problemen met hart, bloedvaten en luchtwegen veroorzaakt en vergroot. Je krijgt veel roet- en nog kleinere stofdeeltjes binnen wanneer je dicht bij drukke wegen woont. En in de relatief korte tijd, die je in het verkeer doorbrengt, adem je hoge pieken ultrafijn stof in wanneer een auto vlak langs je rijdt of als je voor een verkeerslicht moet wachten.
Op basis van de luchtkwaliteitsmetingen in 11 gemeenten hebben Hanna Boogaard en Gerard Hoek, medewerkers van het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht, een analyse gemaakt. Deze is zojuist gepubliceerd. Het onderzoek toont aan dat met name brom- en snorfietsen ervoor zorgen dat fietsers blootgesteld worden aan korte perioden van extreem hoge concentraties ultrafijn stof. Verder: de blootstelling aan fijn stof in een auto hoger is dan die op de fiets.
Het onderzoeksrapport (Blootstelling ultrafijn stof tijdens fietsen (pdf)) is ook te vinden op www.science.uu.nl/kennispunt.
De auteurs verzorgden in maart 2008 een presentatie over hun onderzoek. Een samenvatting in sheets kunt u hier downloaden.
In de Vogelvrije Fietser van februari 2008 werd ook aandacht besteed aan ultrafijn stof. Het desbetreffende artikel vindt u hier.
De luchtkwaliteitsmetingen zijn door de Fietsersbond uitgevoerd in het kader van de Fietsbalans-2. Meer informatie daarover vindt u op www.fietsbalans.nl
Categorieën