‘Ongeloofwaardige en oneerlijke’ verkeerslichten

Utrechtse verkeerslichten zijn volgens de Fietsersbondafdeling vaak ‘ongeloofwaardig’ en ‘oneerlijk’. Fietsers staan zo vaak voor niets te wachten dat ze besluiten door rood rijden.

Utrechtse fietsers hebben het zwaar. Uit het Fietsbalans-onderzoek van de Fietsersbond van zes jaar geleden bleek al dat Utrechtse fietsers maar liefst 42 seconden per afgelegde kilometer oponthoud hebben. Dat is lang. In de helft van de toen  onderzochte steden bedroeg het oponthoud slechts 15 seconden of minder.
De afdeling Utrecht van de Fietsersbond wil dat de gemeente er iets aan doet en bood maandag 10 september een rapport aan verkeerswethouder Frits Lintmeijer aan. De belangrijkste wens van de afdeling: haal de overbodige verkeerslichten weg. En als ze er toch moeten zijn, verbeter ze dan op de volgende punten. Uit het rapport:

• Geef fietsers twee keer per cyclus kort groen in plaats van één keer lang.
• Zorg ervoor dat bussen niet de detectielus in het asfalt activeren op het moment dat er passagiers in- en uitstappen.
• Pas groene golven voor auto’s aan het verkeersaanbod aan. Nu zijn veel groene golven uitsluitend gebaseerd op het drukste moment van de dag. De programmatuur gaat daardoor uit van een lange sliert auto’s, terwijl dit op rustige momenten helemaal niet realistisch is. Gevolg: fietsers staan voor niets te wachten.
• Repareer defecte detectielussen.

Nog een advies van de Fietsersbondafdeling voor de gemeente. Veel fietsers zijn inmiddels zo gewend aan het negeren van rode lichten dat ze dat misschien ook zullen doen wanneer de verkeerslichten wel eerlijk en geloofwaardig zijn afgesteld. 
De afdeling Utrecht van de Fietsersbond schrijft:  ‘Het is verstandig om duidelijk te communiceren aan de Utrechtse bevolking wanneer verkeerslichten beter afgesteld worden. Mensen die nu gewend zijn door rood te fietsen zullen extra op hun hoede moeten zijn en (hopelijk!) gewoon gaan wachten op groen.’

Categorieën