Fietsersblog

Ontmoetingen met en bij de Deense Fietsersbond

Maandag hadden Hugo en ik ontmoetingen bij en rondom de Deense Fietsersbond. ‘s Ochtends zagen we met eigen ogen hoe de fietsinfrastructuur in Kopenhagen verbeterd is. We fietsten samen met Allen van de winkel van de DCF en een Portugese journalist langs een aantal opmerkelijke punten, zoals het telpunt op de brug, de voor auto’s afgesloten Norrebrogade in de binnenstad, een groene route en een prachtig fietspad door de begraafplaats waar Hans Chiristian Andersen begraven ligt.

‘s MIddags ontmoetten we Mikhael Colville-Andersen van het Copenhagenize-blog. Met hem bespraken we verschillende ontwikkelingen in Kopenhagen en Denemarken. Als verwoede tegenstander van de fietshelm – op zijn bakfiets zit een sticker met de tekst helmvrije zone – drukte hij ons op het hart voorzichtig te zijn met campagnes voor het dragen van de helm. Een erg leuke ontmoeting, want MIkhael heeft een enorme kennis van het fietsen in Kopenhagen. Hij nam ons ook nog even mee naar de winkel van de Bullitt-bakfiets, die bijna de winkel uitgerukt worden. MIkhael wil bij de grote Velo-cityconferentie in juni ook een groot fietsevenement op straat organiseren.

Daarma moesten we snel door naar een kerstreceptie bij de Deense Fietsersbond, mede ter gelegenheid van het in gebruik nemen van hun nieuwe (landelijke) kantoor. Ook hier weer een overeenkomst met de Fietsersbond dus, want wij verhuizen immers over twee weken. We spraken verschillende actieve leden van de Kopenhagense afdeling, die – hoe kan het ook anders – erg in hun nopjes waren met de Engelstalige Vogelvrije Fietser. Hugo hield nog een korte toespraak, bedankte de Deense Fietsersbond voor de gastvrijheid en zei in navolging van DCF-directeur Jens Loft Rasmussen dat Nederland en Denemarken samen moeten werken in het promoten van de fiets.

‘s Avonds gingen we met Jens, Andy Clark van de Amerikaanse Fietsersbond en Roelof Wittink van I-ce uit eten. Een van de  gespreksonderwerpen was het rekeningrijden, het wetsontwerp zoals het nu in Nederland ligt en de mogelijkheden voor een groei van het fietsverkeer. Andy vertelde nog dat het fietsen in New York ook booming is.

Dinsdagmorgen ronden we ons bezoek af en vanmiddag vertekken we weer richting Nederland.

Wim Bot, medewerker Fietsersbond (inter)nationale beleidsbeinvloeding

Categorieën

Wim Bot

Wim Bot

(Inter)nationaal beleidsadviseur

Fietsgeluk is voor mij in Delft makkelijk en snel naar de binnenstad of naar het station kunnen fietsen. Ik ben verantwoordelijk voor de nationale en internationale beleidsbeïnvloeding; dat betekent dat ik overal en nergens probeer de fiets hoger op de agenda te krijgen. Behaalde successen waar ik trots op ben: het aannemen van de Fietsvisie 2040, het introduceren van de inmiddels gangbare term schaalsprong, extra middelen in de Tweede Kamer voor fietsenstallingen bij stations en voor snelfietsroutes, en de aanpak van scooteroverlast in Amsterdam.