Fiets en Klimaat

Op de fiets naar de Klimaattop

De start op de Dam in Amsterdam

Op zondag 31 oktober om vijf voor twaalf gaven Fietsersbond-directeur Esther van Garderen en haar Milieudefensie-collega Donald Pols op de Dam in Amsterdam het startschot voor een heel bijzondere fietstocht. De actiegroep De Luchtfietsers begon die dag aan een rit naar het Schotse Glasgow waar begin november de klimaattop COP26 plaatsvindt.

Een groep van dertig fietsers, waaronder enkele leden van de Fietsersbond, onderneemt de reis om duidelijk te maken dat het tijd is om flinke stappen te zetten om de klimaatcrisis het hoofd te bieden. De keuze voor de fiets is natuurlijk niet voor niks. De fiets is – na lopen – natuurlijk het meest klimaatvriendelijke vervoermiddel denkbaar. Daarom steunt de Fietsersbond deze tocht volledig.

Vier etappes

Omdat Glasgow niet zomaar per fiets te bereiken is zijn de Luchtfietsers eerst naar IJmuiden gefietst om daar de veerboot naar Newcastle te nemen. De uitstoot van de veerboot wordt gecompenseerd. Vanaf Newcastle fietst de groep in vier etappes naar Glasgow. Op 6 november is daar op de Global Day of Action een massale demonstratie. Met de slogan ‘This machine fights climate change’ sluiten de Luchtfietsers zich tijdens de demonstratie aan bij het ‘fietsersblok’.

Volg de Luchtfietsers

De avonturen van de Luchtfietsers zijn te volgen via hun website, Facebook, Instagram en Twitter.

Bron: twitter.com

Categorieën