Fabrikant adviseert riem niet meer te gebruiken

Opgelet: 8mm Tandriem van Continental kan breken!

Laat je riem controleren

conti_8mmriem

Op 24 mei was het groot nieuws dat Ikea de Sladda fiets heeft teruggeroepen vanwege problemen met de tandriem. De riem kan plotseling breken met risico op een valpartij. De Sladda is voorzien van de 8mm brede tandriem van Continental.

Ook op andere fietsen zit deze tandriem en geeft het problemen. Volgens Antje Lewe, persvoorlichtster van Continental,  kan het probleem zich voordoen op alle fietsen voorzien van de 8mm brede tandriem. Continental is sinds april 2018 gestopt met de levering en ze adviseren om de huidige riem te vervangen. Ze laten het aan de fabrikanten van de geleverde fietsen over om hier actie op te zetten. Volgens Antje Lewe voldoet de riemaandrijving op zich aan aan alle normen, maar voor een goede werking van de riem is het essentieel dat de tandwielen goed zijn uitgelijnd en de riemspanning correct is. In de praktijk blijkt dat de productie van frames en onderdelen en de montage een te grote foutmarge hebben om een probleemloze werking te garanderen. Het onaanvaardbare risico van plotselinge breuk doet zich niet voor op de 10mm brede versie van de tandriem en de tandriemen van Gates.

Risico
Hoe groot het risico is van plotselinge breuk is lastig in te schatten. IKEA heeft 6000 fietsen verkocht. In ongeveer een jaar heeft IKEA 11 meldingen gekregen waarbij 2 mensen licht gewond zijn geraakt. Gazelle en Cortina zien geen aanleiding om fietsen terug te roepen. We vermoeden dat het meespeelt dat op de Sladda een terugtraprem is gebruikt waardoor de foutmarge hoger is. 11 gevallen op 6000 fietsen per jaar is naar schatting vergelijkbaar met het aantal gebroken kettingen. Een normale ketting is echter makkelijk en goedkoop te repareren of te vervangen. Een riem is daarentegen een stuk duurder, maar heeft een hogere levensduur en is onderhoudsvriendelijk.

Tot nu toe heeft alleen IKEA  een duidelijke oplossing geboden. Canyon heeft een waarschuwing gepubliceerd, maar nog geen oplossing. Cortina heeft haar dealers geïnformeerd en vervangt de tandriem bij problemen door een kettingaandrijving.

Ons advies
Controleer je aandrijving. Let vooral op dat de rand op de tandwielen niet tegen de riem komt. Twijfel je aan de juiste montage of zie je beschadigingen, ga naar de fietsenmaker! Fietsen met terugtraprem zoals de Sladda zeker niet meer gebruiken. En niet staand op de pedalen gaan fietsen of een fel sprintje trekken. Op deze instructievideo van Continental kun je zien hoe de riem gemonteerd moet worden en hoe je beschadigingen herkent. Continental werkt wel aan een oplossing. Maar heeft deze nog niet. Dus de enige oplossing is nu bij problemen de aandrijving te laten vervangen door een kettingaandrijving of de koop te laten ontbinden. Als consument heb je namelijk recht op een deugdelijk product.

Meer weten?
Op de site van Sint Chrtistophorus staat een uitgebreid achtergrondsverhaal over de tandriemen.

 

Categorieën