Fietsersblog

Opnieuw op de fiets door Rusland

Dit jaar is het vijfentwintig jaar geleden dat Henk Dorrestijn uit Delfzijl samen met een groep fietsers uit Nederland dwars door Oost-Europa naar Moskou fietste. De regio was in die tijd volop in beweging. De val van de Berlijnse Muur en de ineenstorting van de Sovjet Unie zouden niet veel later volgen. Het was een fietstocht door een stukje aanstaande geschiedenis. Dorrestijn vertelt er met smaak over, als hij het kantoor van de Fietsersbond in Utrecht bezoekt. De fietstocht werd in 1989 mede georganiseerd door de toenmalige ENFB.

Er is een reden dat Henk Dorrestijn ons opzoekt. Inmiddels is hij in de zeventig, maar toch wil hij de fietstocht in augustus nog een keer maken. Nu vanuit Moskou, via Oost-Europa terug naar Nederland. Een flinke afstand en een plan dat op korte termijn gerealiseerd moet worden. Toch is Dorrestijn er van overtuigd dat het een succes gaat worden. “Ik heb prinses Beatrix al gevraagd of ze chocolademelk wil schenken bij ons vertrek.”

Een exacte kopie van de reis wordt het niet. In 1989 kon de groep wildkamperen, dat mag inmiddels niet meer. Daarnaast is de oorspronkelijke route via Wit-Rusland te bewerkelijk. Eind juli moet de tocht starten in Moskou, waarna de reis door Rusland, Letland, Litouwen, Polen en Duitsland weer naar Nederland gaat. Dorrestijn wil de groep laten sponsoren, waarna de opbrengst wordt verdeeld onder de stichting Russisch Ereveld en het Longfonds.

Belangstellenden en deelnemers uit die tijd kunnen zich melden bij Henk Dorrestijn: [email protected] of 0596-680363. Meer informatie op de website.

Martijn van Es, teamhoofd Communicatie en Vrijwilligersbeleid

Categorieën

Martijn van Es

Martijn van Es

Senior communicatieadviseur 2010 - 2022

Fietsgeluk is voor mij samen met mijn zoon kersen halen aan de rand van de stad, zonder dat we worden aangereden door een hardrijdende automobilist. Fietsgeluk is net dat ene vaste plekje te pakken hebben in de stationsstalling, en ‘s avonds weer fijn terug naar huis. Fietsgeluk is over het Ledig Erf fietsen op een uitgaansavond met overal rumoer. En Fietsgeluk is bijna twaalf jaar werken bij een organisatie die er toe doet.