De eerste fiets van

Optocht door de stad

Hans van Dijk

hans

In 1959 had Amersfoort 700 jaar stadsrechten en dit werd groots gevierd. Alle inwoners gingen de straat op in historische kleren en er waren feestmaaltijden op de diverse pleinen. Mensen konden huwelijken laten sluiten in de traditionele kleding, maar het hoogtepunt van de festiviteiten was een grote optocht door de stad. Het was een groot feest.

43165224784_0eef588cbb_z
Hans met twee van zijn kleinzonen Beeld-auteur: Corné Sparidaens

Zelf was ik toen 5 jaar en woonde met mijn ouders en zusje op de Leusderweg waar mijn ouders een keurslagerij hadden. De optocht begon bij deze toegangsweg naar het stadscentrum. Het was ongetwijfeld niet mijn eerste fiets, want ik had leren fietsen op een driewieler, maar het was wel mijn eerste echte grote fiets. Wat was ik daar trots op! Ik was gekleed in een slagerskostuum en mijn ouders hadden mijn fiets mooi versierd. Uiteraard kon wat reclame voor de slagerij van mijn vader niet ontbreken.  De bakkerszoon van de banketbakkerij aan de overkant won de wedstrijd. Op de foto sta ik naast hem. Zelf moest ik genoegen nemen met de tweede plaatst, maar ik was apetrots!

Fietsen heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven en van ons gezin. Toen onze kinderen jong waren hebben we lange tijd geen auto gehad en deden we alles op de fiets. Ook nu pak ik nog altijd de fiets voor de vele huisbezoeken en de dagelijkse rit van en naar kantoor. Na een dag werken is het heerlijk om je hoofd leeg te fietsen en alles wat je hebt meegemaakt een plek te geven.

Categorieën