‘Organiseer ook eens iets voor de gemeenschap’

testimonial-william

Een fietsfestival organiseren is leuk en leerzaam, weet William Nederpelt van afdeling Drechtsteden uit ervaring. En het versterkt ook nog eens de band met de gemeente.

“Ik zat nog in het landelijk bestuur van de Fietsersbond, toen de vraag op tafel kwam: waar zullen we dit jaar ons Fietsfestival organiseren? Dat kan wel in Dordrecht, dacht ik direct. We hebben een goede relatie met bijna alle ambtenaren en wethouders hier, ook in de andere Drechtsteden. Bovendien hebben we hier vaker festiviteiten georganiseerd.”

William-33
Beeld-auteur: Corné Sparidaens

William Nederpelt (66)
Woont in: Dordrecht
Vrijwilliger in: afdeling Drechtsteden
Beroep: adviseur marketing Drechtse Stromen
Aantal fietsen: 4 (boodschappenfiets, vakantiefiets, racefiets en tandem)

Open NK slowbiking

“Een geschikte datum kiezen, was eenvoudig: zaterdag 3 juni, wereldfietsdag. Het werd een dag vol activiteiten en workshops waarin bezoekers konden ervaren hoe leuk en gezond fietsen is, en hoe belangrijk het is om dat veilig te kunnen doen. Op het programma stonden onder meer het Open NK slowbiking en het Holland Sport fietsspel. Kinderen konden worden geschminkt en funbikes proberen. Zelf heb ik van dit alles weinig meegekregen, want ik was voortdurend in gesprek. Zo’n festival is ook echt een netwerkdag.”

Sluit je aan bij jouw lokale Fietsersbond

Vind jij het, net als William, leuk om activiteiten te organiseren waar jong en oud kan ervaren hoe leuk en gezond fietsen is?

Word vrijwilliger

Meer dan alleen leuk

“Een fietsfestival organiseren is leuk en leerzaam. Het haalt je uit je comfortzone, en dat houdt het vrijwilligerswerk langer boeiend. Niet alleen kritiek hebben maar ook eens iets leuks organiseren voor de gemeenschap, versterkt bovendien je band met de gemeente. Betrek er ook andere lokale partijen bij, met wie je een langetermijnrelatie kunt opbouwen. Van elkaar leer je ook weer.”

William-26
Beeld-auteur: Corné Sparidaens

Dit jaar weer

“Hier in Dordrecht organiseren we ook dit jaar weer een Fietsfestival. Toen we budgetten gingen aanvragen, was ons programma nog niet rond. Toch is het ons gelukt. Je merkt hoe prettig het is dat je gedurende de jaren krediet hebt opgebouwd bij de gemeente, en ook bij andere organisaties, zoals de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid. Het ROV Zuid-Holland heeft een toolkit met acties die we op touw kunnen zetten. Uiteraard houden we ook dit jaar weer ons open NK slowbiking. Succes verzekerd.”

Bekijk de aftermovie van het Fietsfestival 2023. Bron: www.youtube.com

Categorieën

Els meijers

Els Meijers

Tamelijk allround tekstschrijver en eindredacteur sinds 2002: ‘Mijn teksten brengen altijd iets teweeg: een gevoel van urgentie, actiebereidheid, een aha-erlebnis, een glimlach, precies wat nodig is.’