Meeste speed pedelecs in Zuid-Holland verkocht

Overijssel rijdt het hardst

In Overijssel is de behoefte aan snelheid het grootst. In deze provincie zijn ‒ gemeten naar het aantal inwoners ‒ de meeste speed pedelecs verkocht.

 

Op nummer twee en drie staan Drenthe en Groningen. Speed pedelecs zijn elektrische fietsen die 45 km per uur kunnen halen. Gewone e-bikes kunnen maximaal 25 per uur.
In absolute aantallen voeren andere provincies de lijst aan. Fabrikanten verkopen de meeste speed pedelecs in Zuid-Holland en Noord-Holland omdat daar nu eenmaal veel mensen wonen. De verkoop van de snelle e-bikes is goed te volgen omdat elke verkochte speed pedelec door de RDW wordt geregistreerd. De speed pedelec is officieel een snorfiets en heeft dus een kenteken nodig.

Brommerhelm
Vanaf 1 januari 2017 zullen speed pedelecs vanwege de hoge snelheid worden beschouwd als bromfietsen, met de daarbij behorende regels. ‘Dat betekent dat er een brommerhelm gedragen moet worden’, zegt Wim Bot van de Fietsersbond. ‘Maar als je de speed pedelec een serieuze kans wilt geven, moet je geen brommerhelm verplicht stellen. Je kunt daar niet mee fietsen ‒ het is veel te warm. En het is de vraag of mensen zo’n brommerhelm opzetten. Een helm voor een speed pedelec is op zichzelf niet zo’n slecht idee. Wij hebben samen met de fietsindustrie, de verkopers, provincies en gemeenten voorgesteld om een helm voor de speed pedelec te ontwikkelen. De Tweede Kamer heeft dat ook aan de minister in een motie gevraagd. De minister heeft er niet zo’n zin in, omdat er dan allerlei regels aangepast moeten worden.’

Categorieën