Vacature

Overwegbewakers gezocht

overgangbewaker

ProRail en de Fietsersbond slaan de handen ineen om de veiligheid rondom onbewaakte overwegen in Nederland te verbeteren. Met een nieuwe vacature voor overwegbewakers moeten de Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO’s) vanaf volgende maand een stuk veiliger worden.

Nederland kent momenteel nog zo’n 155 Niet Actief Beveiligde Overwegen. Om de veiligheid te vergroten wil ProRail deze overwegen laten opheffen, er een ongelijkvloerse oplossing aanleggen, of ze beveiligen met bomen, lichten en bellen. Dit zijn kostbare oplossingen, waar niet elke gemeente en provincie achter staat.

Niet zomaar opheffen

Een overweg opheffen of beter beveiligen kan ProRail nooit eenzijdig besluiten. Bij publieke overwegen is het de wegbeheerder die besluit of een overweg kan worden opgeheven of aangepast. Dat is vaak de gemeente of de provincie. Zij kunnen er ook voor kiezen om een alternatieve route aan te leggen naar een bewaakte overweg, zodat de onbewaakte overweg kan worden opgeheven. Ook zijn er belangenverenigingen van wandelaars of fietsers die betrokken moeten worden, waardoor het opheffen van overwegen een complexe zaak is.

Fijn voor de fietser

Omdat fietsers niet gebaat zijn bij omrijdroutes, gaan ProRail en de Fietsersbond nu gezamenlijk op zoek naar overwegbewakers. Dit is een goedkoop en doeltreffend alternatief om de veiligheid per direct te verbeteren.  Overwegbewakers helpen fietsers en ander wegverkeer in wisselende diensten veilig over te steken. 

pdf ⋅ 115 KB

Vacature Overwegbewakers

Download

Heb jij het in je om overwegbewaker te worden?

Solliciteer dan nu!

Naar het formulier

Categorieën