Podcast

Podcast De Spaak gaat op zoek naar de echte fietshelden

jeroendirks_despaak

Deze zomer startte NPO Radio 1 met een nieuwe podcast: De Spaak, een podcast over ‘gewoon fietsen’. Inmiddels zijn er tien afleveringen van twintig minuten verschenen, maar maker Jeroen Dirks is nog lang niet door zijn onderwerpen heen. “Een stuur en twee wielen kunnen een mens echt gelukkig maken.”

Dirks maakt al vele jaren radio, en liep al jaren rond met het idee om iets met het dagelijks fietsen te doen. “Er wordt ontzettend veel gepraat over fietsen op Radio 1, maar dan gaat het alleen om sportieve prestaties, demarreren en een tandje meer. Maar al die wielrenners in de Tour de France kijken alleen maar naar beneden. Ik was benieuwd naar de verhalen die je hoort van mensen die rechtop zitten en vooruit kijken. Eigenlijk vind ik dat de echte helden op de fiets mensen zijn die elke dag weer zo veilig, snel en vrij mogelijk van A naar B proberen te komen.”

Gaatjes

de-spaak.1400.821db1615496c15a068c0b339d5bd1e8

Ironisch genoeg heeft Jeroen zijn podcast wel te danken aan het wielrennen. “Rondom de Tour de France in 2015 was er ineens een paar uur beschikbaar in het zendschema. Omdat de Tourstart in Utrecht kwam zijn we toen in die stad ‘De nacht van de Fiets’ gaan maken. Over de fiets in al zijn verschijningsvormen. Dat was echt heel leuke radio. In de jaren daarna hebben we dat nog een paar keer herhaald, elke keer in gaatjes die Radio 1 moeilijk kon opvullen. De laatste keer was op 29 december vorig jaar: Fietsend het jaar uit. Toen kwam er een eindredacteur naar me toe die zei dat hij wel openstond voor een vervolg. Dat is De Spaak geworden.”

Gelukkig

Jeroen fietst het hele land door voor zijn podcast, en spreekt allerhande fietsers. Fietsersbond-directeur Saskia Kluit heeft een vaste column, en ook fietsprofessor Marco te Brömmelstroet is een vaak gehoorde stem in De Spaak. Toch ligt het zwaartepunt bij de gewone fietser. “Ik kom zoveel leuke mensen tegen. In de aflevering over fietsen op Schiphol sprak ik een man die van Bergambacht naar Terschelling fietste. Die vertelde dat hij het zo indrukwekkend vond, die fietstocht over het vliegveld, dat hij daardoor een gelukkig mens was. Dat is zo mooi aan de fiets. Die twee wielen en een stuur kunnen een mens echt gelukkig maken. Dat vind ik dus echt fascinerend.”

Hoe luister je De Spaak?

Er zijn heel veel manieren om podcasts te beluisteren. Apple en Google bieden allebei een podcast-app aan voor je smartphone. Zoek daarin op De Spaak of klik op deze links:

Geen smartphone? Ook op de site van NPO Radio 1 kun je De Spaak luisteren.

In de nacht van donderdag op vrijdag om 3.00 uur is De Spaak ook in het programma Focus op NPO Radio 1 te beluisteren.

Categorieën

Martijn van Es

Martijn van Es

Senior communicatieadviseur 2010 - 2022

Fietsgeluk is voor mij samen met mijn zoon kersen halen aan de rand van de stad, zonder dat we worden aangereden door een hardrijdende automobilist. Fietsgeluk is net dat ene vaste plekje te pakken hebben in de stationsstalling, en ‘s avonds weer fijn terug naar huis. Fietsgeluk is over het Ledig Erf fietsen op een uitgaansavond met overal rumoer. En Fietsgeluk is bijna twaalf jaar werken bij een organisatie die er toe doet.