ProRail wil praten over sluiting overgangen

ProRail wil met de Fietsersbond praten over de dreigende sluiting van spoorwegovergangen in de Meierij in Brabant. Dat is de uitkomst van een bijeenkomst afgelopen donderdag van ProRail met bewoners en belangenorganisaties. De avond stond in het teken van de toekomst van de spoorwegovergangen in de driehoek Vught, Boxtel, Tilburg.

Fietsersbond blij met overleg over uitgangspunten
De Fietsersbond voerde eerder samen met bewoners actie tegen de voorgenomen sluiting van 27 van de 53 spoorovergangen in dit gebied. Volgens de Fietsersbond betekent sluiting dat fietsers, voetgangers en ruiters enorme omwegen moeten maken om bestemmingen in de buurt te bereiken. Het gaat veelal om rustige overgangen in het landelijk gebied, die juist zo veilig en plezierig zijn voor fietsers en voetgangers op hun dagelijkse tochtje in de buurt. De Fietsersbond wil dat deze oversteken in ieder geval behouden blijven voor langzaam verkeer, via een tunnel of met fiets-AHOBS. De meeste ongelukken op spoorwegovergangen gebeuren immers met autoverkeer.

Het plan voor de spoordriehoek in de Meijerij is een pilot-studie van ProRail. Tot 2010 wil ProRail nog zo’n 300 overgangen in de rest van Nederland sluiten. ProRail wil nu opnieuw praten met betrokken partijen zoals de Fietsersbond over de uitgangspunten voor de sluiting van overwegen. Pas als daar goede afspraken over zijn, stapt de spoorbeheerder naar gemeenten. Aad Smid van de Fietsersbondafdeling Brabant:’Wij zijn blij dat het eerdere rapport hiermee in principe van tafel is. Alles staat weer ter discussie’.

Tegelijk met een actie op 30 juni j.l bij de spoorwegovergang in buurtschap Heukelom zette de Fietsersbond een fietsroute uit langs de bedreigde spoorwegovergangen in de Meiereij. Ook opende ze een meldpunt waar mensen kunnen protesteren tegen de voorgenomen sluiting.Route en meldpunt zijn te vinden op www.fietsersbond.nl/overwegactie

 

Categorieën