Provinciale partijen in Zeeland vergeten de fiets

De provinciale politiek in Zeeland laat het fietsbeleid links liggen. In de verkiezingsprogramma’s is nauwelijks aandacht voor de fiets. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Fietsersbond. D66 komt als beste uit de vergelijking, maar ook die partij scoort relatief laag. Tweede in Zeeland is de SGP.

Opvallend is dat Zeeland de enige provincie is waar snelfietsroutes geen thema zijn. Alleen de SGP wil de kansen ervan in het Zeeuwse verder onderzoeken. Zeven partijen spreken zich wel expliciet uit voor het behoud van het fietsvoetveer Vlissingen -Breskens. Winnaar D66 pleit voor een robuust netwerk van fietsverbindingen voor zowel woon-werk als recreatief verkeer.

Hoewel het meeste fietsbeleid door gemeenten gemaakt wordt, zijn de provinciale verkiezingen niet onbelangrijk voor de fietser. “Fietspaden houden niet op bij de gemeentegrens, ” aldus Peter Stok van de Fietsersbond. “Ook de provincie heeft een rol in het stimuleren van fietsen, onder meer door het aanleggen van belangrijke verbindingsroutes. Fietsvriendelijke partijen kunnen dan ook een wereld van verschil maken. In een provincie als Zeeland waar het openbaar vervoer het ook moeilijk heeft kan de (elektrische) fiets echt een oplossing bieden. Die kans pakken de Zeeuwse partijen niet.”

Geen stemadvies

Stok benadrukt dat de Fietsersbond geen stemadvies geeft. “Je maakt je keuze natuurlijk niet alleen op basis van het fietsbeleid, maar het is volgens ons wel een belangrijke factor om rekening mee te houden.  Goed fietsbeleid houdt de provincie groen, leefbaar én bereikbaar.”

Voor de inventarisatie werden alle beschikbare verkiezingsprogramma’s beoordeeld op onder meer budget, ambitie en verkeersveiligheid.

Classificatie

Middelmatig

D66, SGP

Onvoldoende

GroenLinks, SP, CDA, ChristenUnie, PVV, 50plus, PvdA, VVD, PvZ

Categorieën