Razendsnelle pitstop voor fietsers in Rotterdam

IMG_8296

BUas, Fietsfan010 en Fietsersbond laten je a.s. woensdag ervaren hoe het is om voor 5 minuten Max Verstappen te zijn en veranderen jouw oude barrel tot een fonkelend racemonster.

Altijd die smerige moddervlekken op je kettingkast en roestige velgen omdat ze nooit goed worden schoongemaakt? Na die ene keer fietsen weer een defect voorlicht, maar geen zin om voor de 88e keer een nieuwe te kopen? Wil je je voor 5 minuten Max Verstappen voelen terwijl monteurs jouw fiets in een flits veranderen van een oud barrel tot een fonkelend racemonster? Laat je dan op woensdag 17 april tussen 11.00 en 13.00 uur verrassen op de rotonde Beijerlandselaan/Slaghekstraat in Rotterdam Zuid of bij station Blaak (op het plateau). Studenten van Breda University of Applied Sciences (BUas) verzorgen deze dag in samenwerking met de Fietsersbond en Fietsfan010 twee Bike Guerilla acties in Rotterdam.

‘Er valt flink wat te beleven op deze twee plekken in de stad’, zegt Ineke Spapé, Lector Mobiliteitsmanagement en vanuit BUas betrokken bij dit evenement. Passerend publiek wordt op beide locaties door de studenten uitgenodigd voor een kop koffie of thee terwijl hun fiets grondig onder handen wordt genomen tijdens een Formule 1-achtige pitstop. Meer dan toekijken, een foto maken en een slok nemen wordt er van de fietsers zelf niet gevraagd. 

Achtergrond

In samenwerking met de gemeente Rotterdam geven eerstejaarsstudenten International Spatial Development van de academie Built Environment en Logistiek invulling aan een praktijkopdracht, de zogenoemde Bike Guerilla. Een Bike Guerilla, een type van een algemenere Urban Guerilla, is een overrompelende interventie of actie, met een korte duur (paar uur). Bij de twee Bike Guerilla’s staat de fiets centraal. De fietser mag wel eens vaker in het zonnetje gezet worden. Fietsen is immers gezond, goed voor stad en milieu, maar bovenal brengt het ieder op zijn eigen manier een dosis fietsgeluk!

De studenten verzorgen samen met de Fietsersbond en Fietsfan010 de gehele Guerilla: van inkoop van materialen, ontwikkelen van promotiemateriaal en vastleggen van de dag met foto’s en vlogs, tot het verschaffen van informatie aan de fietsers die de gelukkigen worden van de actie.

FietsPitstop

Op woensdag 17 april a.s. zal er op de twee genoemde plekken in Rotterdam een variant van de FietsPitstop worden uitgevoerd. Een uitgebreide versie (station Blaak), waarbij de studenten als ware monteurs klaarstaan met het benodigde gereedschap om de fiets in orde te maken, en een versie (rotonde Beijerlandselaan/Slaghekstraat) met zogenaamde fietsdokters die elke voorbijkomende fiets weer laten glimmen. De pitstops zijn razendsnel, effectief en moeten de fietser bewust laten worden van goede zorg en liefde voor de fiets.

Fietsersbond wil fietsgeluk verspreiden

Nadat er vanuit BUas al enkele keren een Bike Guerilla georganiseerd is op meerdere plekken in Nederland, inmiddels ook ondersteund met een handboek Bike Guerilla’s, is dit keer voor het eerst ook de Fietsersbond aangehaakt. In de recent verschenen Fietsvisie 2040 pleit de belangenorganisatie voor fietsgeluk voor iedereen, waarbij het belang, de vreugde en het gemak van de fiets nog bewuster beleefd moeten worden door de fietser zelf. Fietsersbond-directeur Saskia Kluit: ‘In de nieuwe Fietsvisie 2040 zien we de fiets niet meer uitsluitend als doel, maar ook als middel om ons land leefbaar en gezond te houden’. Met deze nieuwe visie wil de Fietsersbond zich inzetten voor iedereen die zich fietser voelt; op welk soort fiets je ook rijdt, of je nou een beginnend fietser bent of al tienduizenden kilometers achter de wielen hebt. Het fietsgeluk is er voor iedereen, door elk op zijn eigen manier ervaren.

Fietsfan010

Fietsfan010 is hét online platform waar fietsend Rotterdam elkaar ontmoet en tips en ideeën met elkaar deelt. Want fietsen is gezond, duurzaam en draagt bij aan een prettige leefomgeving. Weet jij dat ene koffietentje waar ze je fiets even voor je nakijken, die bijzondere fietsspecialist of heb jij dé fietsroute gevonden? Vertel het ons en we zorgen dat ook de rest van Rotterdam en omgeving het te weten komt. Zo helpen we elkaar en laten we samen zien hoe fijn fietsen is.

Categorieën

Carmen2

Carmen Meijer

Project- en campagnemanager

Als ik met de zon in mijn gezicht op de fiets zit en verschillende soorten fietsers mij laten glimlachen, ben ik er trots op dat ik mij mag inzetten voor de mens en maatschappij: dat is voor mij het ultieme fietsgeluk. Dit geluk wil ik graag overdragen aan een jongere doelgroep. Met als doel dat fietsen als meer dan ‘normaal’ wordt ervaren. Ik sta aan het startpunt van nieuwe campagnes en ben betrokken tot we samen het eindpunt hebben behaald!

arjenklinkenberg

Arjen Klinkenberg

Projectleider Routeplanner & Fietsen naar school

Fietsgeluk is in mijn ogen het geluk dat de fietser ervaart wanneer hij of zij in het zonnetje met wind in de rug over het asfalt raast, maar heeft daarnaast ook betrekking op alles waarbij we de fiets kunnen gebruiken om de stad beter in te richten. De Fietsersbond geeft op een professionele manier belangrijke adviezen over de mobiliteit en stedelijke inrichting in Nederland, en we voeren prachtige projecten uit waar we trots op mogen zijn! Wij helpen ouderen langer te blijven fietsen en jongeren om de fiets te ontdekken en vaardigheden te ontwikkelen. Hoe jonger een kind begint met fietsen, hoe langer hij of zij dat blijft volhouden!