Fietsen Alle Jaren

Riksjaritten voor ouderen zelfstandig verder

Riksja_7_Foto_BabsWitteman-cropped-1600×718

Het project Fietsen Alle Jaren van de Fietsersbond is vanaf april 2021 geheel in handen van de nieuwe Stichting Fietsen Alle Jaren, opgericht door een groep enthousiaste vrijwilligers. Met deze organisatieverandering moet de drempel om een nieuw lokaal initiatief te starten en om aan te sluiten bij de landelijke community kleiner worden, zodat de doelstelling ‘Een leven lang wind door je haar’ voor meer ouderen gerealiseerd kan worden.

Foto: Babs Witteman

De vrijwilligers van Fietsen Alle Jaren nemen per keer twee kwetsbare of niet meer mobiele mensen mee voor een fietstocht in een riksja. Een warmhartige maar eenvoudige handeling die iedereen kan doen. Met Alle Jaren bedoelen we dat het leven niet ophoudt bij een bepaalde leeftijd, en omarmen we wat elke generatie te bieden heeft door middel van iets eenvoudigs als fietsen. Samen met één of twee passagiers gaan vrijwillige bestuurders in een riksja op stap, bijvoorbeeld langs plaatsen waar zij vroeger gewoond en gewerkt hebben. Onderweg delen de passagiers met elkaar en met de bestuurder hun herinneringen.

15 locaties

Op dit moment rijden er al riksja’s op 15 locaties in ons land. In een aantal steden rijden er zelfs al meerdere riksja’s rond. Oorspronkelijk komt het idee uit Denemarken, waar de riksja’s binnen enkele jaren een enorm succes zijn geworden. Het initiatief is inmiddels in veel landen onder de paraplu van Cycling Without Age opgestart. Boi Huisman bracht het initiatief naar zijn woonplaats Nijmegen, waarna de Fietsersbond het project in 2016 adopteerde. Zo begon de Nederlandse Fietsen Alle Jaren-gemeenschap vorm en volume te krijgen. In de zomer van 2018 kon dankzij de New Mobility Foundation  een slim digitaal boeking- en beheersysteem worden gelanceerd, waardoor  vrijwilligers meer tijd kregen om te fietsen in plaats van bezig te zijn met plannings- en organisatiewerkzaamheden.

Vereenvoudiging

De afgelopen jaren heeft de Fietsersbond met veel hulp van vrijwilligers geprobeerd om het project te laten groeien en in meer gemeentes met riksja’s te rijden. Vaak bleek de zoektocht naar voldoende financiering, tijd en vrijwilligers een groot struikelblok. Via de nieuwe Stichting Fietsen Alle Jaren, geheel opgezet door vrijwilligers, wordt het eenvoudiger om een nieuw initiatief te starten en zijn er goede mogelijkheden om in de komende jaren meer ouderen het gevoel van de wind door hun haren te geven.

De Stichting Fietsen Alle Jaren wil de Fietsersbond hartelijk danken voor de belangrijke rol om het project in Nederland op te starten en hoopt hier de komende jaren een passend vervolg aan te geven. Marion Scholten, voorzitter van Stichting Fietsen Alle Jaren, is alvast hoopvol: “Ik verheug mij erop samen met ons team mensen te kunnen enthousiasmeren voor dit prachtige vrijwilligerswerk, in de hoop hen bij onze stichting te mogen verwelkomen. Alle jaren de wind door je haren voelen waaien lijkt zo vanzelfsprekend, maar is dat niet voor iedereen. Wij klimmen hier graag voor op de fiets!”

Geïnteresseerden voor het starten van een initiatief in hun gemeente kunnen contact opnemen met Marion Scholten, voorzitter van Stichting Fietsen Alle Jaren via www.fietsenallejaren.nl.

Categorieën