Direct naar inhoud

Waarom zijn fietspaden rood?

Rood, de kleur van gevaar, van liefde én van fietspaden. Maar waarom? Het antwoord is verrassend pragmatisch. Je vindt het hieronder, met nog meer weetjes waarmee je indruk maakt op feestjes. 

Sinds wanneer zijn fietspaden rood? 

Vijftig jaar geleden werd een begin gemaakt met het eerste rode fietspad in Tilburg. De plannen zijn dus even oud als de Fietsersbond. Geen toeval. In de jaren zeventig vielen de meeste verkeersdoden ooit, tot meer dan 3000 per jaar. Daar moest wat tegen worden gedaan, zoals veilige fietspaden. Tilburg sleepte, samen met Den Haag, een subsidie binnen voor de realisatie van een ambitieus demonstratietraject door het hart van de stad. Het Rode Fietspad werd op 21 april 1977 geopend door minister Westerterp.

Waarom is voor rood gekozen? 

Eigenlijk wilde de welstandscommissie gele tegels om het fietspad te onderscheiden van trottoirs en wegen. Navraag naar de prijzen van gekleurde betontegels leerde echter dat de gele tegels veruit het duurst waren en rode tegels stukken goedkoper. Dat is overigens nog steeds zo en geldt ook voor gekleurd asfalt. Piet Romme, die als directeur ruimtelijke ordening in Tilburg betrokken was bij de uitvoering van het plan, wist nog een korting te bedingen en daar zei de welstandscommissie geen ‘nee’ tegen. In Den Haag, waar de ontwikkeling langer duurde, kozen ze eveneens voor rood en ook andere gemeenten namen het Tilburgse voorbeeld over. 

Zijn fietspaden overal dezelfde kleur? 

Nee, zo’n beetje elke gemeente heeft haar eigen tint. Het ongetrainde oog valt dat niet zo op en het maakt voor de duidelijkheid geen verschil, maar handig is het niet. Het is vooral niet duurzaam. Voor elke gemeente moet een eigen asfaltmengsel worden gemaakt en er blijven veel resten over. De Fietsersbond kijkt samen met partners naar mogelijkheden voor standaardisering en centralisering.

Voorbeelden van verschillende kleuren rood op fietspaden in Nederland

  • 50 jaar Fietsersbond

    De Fietsersbond maakt zich al 50 jaar sterk voor fietsgeluk. Zo maken we Nederland schoner, gezonden en… gelukkiger!

En hoe gaat dat in andere landen?

Veel landen laten zich inspireren door Nederland. Er komen steeds meer fietspaden, ook in wereldsteden als Parijs, Londen en Berlijn. Zelfs in sommige Amerikaanse steden begint door te dringen dat auto’s niet het alleenrecht op de openbare ruimte hebben. Vaak zijn die fietspaden rood, maar er wordt ook wel gekozen voor bijvoorbeeld groen of blauw (Denemarken). Gele fietspaden zijn zeldzaam. 

Meer weten over het eerste rode fietspad in Tilburg? Lees het verhaal van Karen Romme, de dochter van de man die daar medeverantwoordelijk voor was: 

Deel deze pagina

Een lijst met artikelen

  • Kinderen over hun schoolomgeving: wat kan beter?

    Met de Challengesbox kunnen kinderen zelf aan de slag om hun buurt veiliger en leuker te maken. Gewoon, door goed te kijken en slimme ideeën te delen.

    Gepubliceerd op:
  • Purmerend of Venetië? 

    De auto past niet in de stad. Maar hoe komen we er weer vanaf? Schaf de parkeernorm af, zegt planoloog Martin van der Maas in het stadsessay De auto en de stad.

    Gepubliceerd op:
  • Maak 30 km/u de standaard binnen de bebouwde kom

    De Fietsersbond pleit voor het invoeren van 30 km/u als nieuwe norm binnen de bebouwde kom. De nieuwe cijfers van CBS laten de urgentie zien.

    Gepubliceerd op: