‘s-Hertogenbosch Fietsstad 2011

’s-Hertogenbosch heeft donderdag 17 november de eretitel Fietsstad 2011 ontvangen uit handen van de landelijke Fietsersbond. Behalve de gemeente ’s-Hertogenbosch waren ook de gemeenten Harderwijk, Houten, Groningen en Pijnacker-Nootdorp genomineerd voor deze prijs.

's-Hertogenbosch is Fietsstad 2011. Op de foto Hugo van der Steenhoven, directeur van de landelijke Fietsersbond, wethouder Jan Hoskam en Bert-Jan Kollmer, lid van de jury.
Foto door Henk van Esch Fotografie

De jury was unaniem onder de indruk van de inspanningen van de gemeente om het fietsen een impuls te geven. “’s-Hertogenbosch heeft de afgelopen jaren in korte tijd met heel veel energie, ambitie, creativiteit en geld het fietsen een enorme stimulans gegeven. Dat is bijzonder knap voor een stad in Zuid-Nederland waar het fietsgebruik lager is dan in de rest van Nederland,” aldus Hugo van der Steenhoven, directeur van de Fietsersbond.

Ook het feit dat de gemeente erin geslaagd is de fietsvoorzieningen in de historische binnenstad te integreren oogstte veel lof van de jury. De Fietsersbond had de jury dit jaar gevraagd speciaal te kijken naar de schoolomgeving en naar de fietsroutes ernaar toe. Ook fietsroutes naar bestemmingen als winkelcentra en sportaccommodaties zijn bekeken. Daarnaast zijn parkeervoorzieningen voor de fiets en de promotie van het fietsgebruik beoordeeld.

Erkenning en waardering

Wethouder Jan Hoskam is zeer verheugd over de uitverkiezing. “Ik zie de toekenning van de titel als erkenning van en waardering voor onze inzet om het fietsgebruik in onze gemeente te stimuleren. Wij hebben de afgelopen jaren veel werk verzet ten gunste van fietsers. Denk alleen al aan de vele nieuwe fietspaden en de gratis fietsenstallingen in de binnenstad. Daarnaast is de titel een prachtige stimulans om de komende jaren aan de weg te blijven timmeren. Ik zie het ook als een prijs voor samenwerking. Samenwerking met ondernemers, fietsers, scholen, overheden en met de vrijwilligers van de Fietsersbond. Al deze mensen wil ik hartelijk bedanken.”

Gratis wintercheck

Om de uitverkiezing met de stad te delen, biedt de gemeente de komende weekenden een gratis wintercheck voor de fiets aan. Bij een aantal winkelcentra kan iedereen tussen 11.00 en 15.00 uur terecht om te laten kijken naar lampen, banden en remmen. Op zaterdag 19 november bij winkelcentrum Maaspoort, op zaterdag 26 november bij winkelcentrum de Helftheuvel, op zaterdag 3 december bij de Rompertpassage, op zondag 4 december op het Burg. Loeffplein in de binnenstad en op zaterdag 10 december op de Driesprong in Rosmalen.

Jury

De onafhankelijke jury bestond uit deskundigen uit diverse maatschappelijke disciplines. Voorzitter is Laurent de Vries, directeur GGD Nederland. De andere juryleden zijn Petroeschka Werther, hoofd regionale mobiliteit van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Bert Jan Kollmer, directeur Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO), Nettie Bakker, hoofdredacteur Verkeerskunde en Willem Hermans, stedenbouwkundige TU Delft.

Het doel van de Fietsstadverkiezing

De Fietsersbond organiseerde voor de vierde keer de Fietsstadverkiezing. Het is een positieve verkiezing, die gericht is op het tonen van de sterke kanten van de gemeenten. De goede voorbeelden kunnen andere gemeenten inspireren en stimuleren.

Eerder ontvingen de gemeenten Veenendaal (2000), Groningen (2002) en Houten (2008) de eretitel Fietsstad van de Fietsersbond.

Bekijk ook:

Filmpje waarin minister Schultz van Haegen de winnaar bekend maakt.
Het Jeugdjournaal met een item over de Fietsstad verkiezing.

's-Hertogenbosch viert feest op het bordes na verkiezing Fietsstad 2011

Categorieën