Fietsersblog

Samen maken we het fietspad veiliger

Fietsersbond vormt Alliantie Samen Fietsen met NTFU, ANWB, KNWU, Fietsplatform en VeiligheidNL

Als de weerkaart in het eerste weekend van april een prachtig zonnetje laat zien en de temperatuur dik richting de twintig graden loopt, dan is het fietsseizoen begonnen. Na dat eerste weekend groeit ook de hoeveelheid klachten over de drukte op het fietspad en de onderlinge verhoudingen tussen wielrenners, e-bikers, recreatieve en andere fietsers. Om die klachten te lijf te gaan is er nu de Alliantie Samen Fietsen.

Infographic
Beeld-auteur: Alliantie Samen Fietsen

De Alliantie Samen Fietsen is een samenwerkingsverband tussen zes organisaties die zich met (recreatief) fietsen bezighouden: Fietsersbond, NTFU, KNWU, ANWB, Fietsplatform en VeiligheidNL. Samen willen wij gebruikers van het fietspad overtuigen dat rekening met elkaar houden wonderen doet, en dat niemand elkaar moedwillig dwarszit. Met positieve, praktische en concrete initiatieven willen wij samen met onze ambassadeurs vertellen wat je kunt doen om drukte en gevaarlijke situaties op het fietspad te voorkomen.

Educatie en campagnes

Een groot onderdeel van wat we binnen de Alliantie Samen Fietsen doen bestaat uit educatie. Binnen de Fietsschool leren we kinderen en senioren veilig en zelfbewust fietsen, ook als dit in een groep of op een snelle e-bike is. Daarnaast leiden NTFU en KNWU wegkapiteins op die wielrenners begeleiden als ze in groepen fietsen.

Zowel de ANWB als de Fietsersbond voeren elk jaar een campagne over fietsverlichting, terwijl NTFU en KNWU actief fietsbellen uitdelen aan wielrenners. De ANWB en de Fietsersbond zijn betrokken bij het convenant tegen afleiding in het verkeer door smartphones. Zo vormen we samen een sterke alliantie, waarin we elkaar steunen en hopelijk tot nieuwe ideeën komen.

In de komende maanden zullen er meer initiatieven van de Alliantie Samen Fietsen naar buiten komen. Heb je een suggestie? Laat het ons weten!

Categorieën

Martijn van Es

Martijn van Es

Campagneleider en communicatieadviseur

Martijn van Es werkt sinds 2010 bij de Fietsersbond, eerst als medewerker communicatie, en van 2014 tot 2017 als Hoofd Communicatie en Vereniging. Hij besloot in 2017 dat hij creatief werk leuker vindt dan het management.