Slim: spatbord met beugelslot

De Amerikaan Matt Raphael ergerde zich elke keer weer aan het beugelslot dat aan zijn stuur bungelde. Hij besloot er wat aan te doen. Zijn oplossing : een houten spatbord.

‘Ik had genoeg van dat rammelende slot aan mijn stuur, dus ik besloot iets te ontwerpen om het aan vast te kunnen maken’, zegt Matt Raphael van Ruphus uit het Amerikaanse Portland (Oregon). Raphael is een begenadigd ontwerper en houtbewerker. Hij bouwt onder andere meubels, fietsen en iPhone-accessoires van hout. Een huis compleet met kastjes en meubels heeft hij ook zelf gemaakt. En nu dus een houten spatbord.

Kryptonite
‘Ik ben altijd geïnteresseerd in producten die verschillende functies hebben. De vorm van het beugelslot suggereerde dat het ook een bagagedrager kon worden.’ Het resultaat is een rank spatbord – de Slim –  dat met een beugelslot (een Kryptonite Keeper 12 LS) een rekje wordt waar je een paar dingen mee kunt vervoeren. Je kunt kiezen uit een Slim gemaakt van walnotenhout, esdoornhout of bamboe. Het wordt afgewerkt met polyurethaan dat het spatbord moet beschermen tegen de barre winters van Portland. De Slim kost 95 dollar. Raphael wil graag gaan exporteren naar Europa en onderzoekt nu de mogelijkheden.

Woodsman
Hij laat het niet alleen bij spatborden. Raphael is ook aan een houten fiets begonnen, de Woodsman  Een fiets van hout en staal. ‘Het hout verbindt sierlijk alle metalen onderdelen. Het frame is stijf en absorbeert tegelijkertijd alle trillingen. We hebben esdoornhout gekozen omdat het sterk is en zich heeft bewezen op skateboards.’
Als het lukt om te exporteren, herhaalt de geschiedenis zich. In 1890 kwamen er in Nederland Amerikaanse fietsen op de markt met een walnotenhouten frame. Meer over de begintijd van het fietsen in Nederland in het januarinummer van de Vogelvrije Fietser. Word lid en ontvang de Vogelvrije Fietser thuis. In dat nummer ook meer over producten als de Slim om spullen mee te nemen op de fiets.

De foto's zijn gemaakt door Heath Korvola.
 

Categorieën