Smeer jij je ketting weleens?

Les in het repareren van fietsen

Op steeds meer plekken op de hele wereld heb je Repaircafés. Daar kun je heen met je kapotte naaimachine, lamp of fiets om hem door vrijwilligers op te laten knappen. Wat blijkt: mensen zijn veel onhandiger dan vroeger en hun spullen onderhouden doen ze ook niet altijd. Ben jij wel lief voor je fiets?

De gedachte achter al die Repaircafés over de hele wereld is: weggooien is niet duurzaam. Maar niet iedereen is even handig en heeft geld om dingen te laten repareren, dus laten we handige vrijwilligers spullen opknappen waar mensen zelf niks meer mee kunnen.
Er is duidelijk vraag naar Repaircafés en het aantal groeit.
Repaircafé International analyseerde 8.000 reparaties wereldwijd. 65% van de spullen waarmee mensen naar het repaircafé komen kan gerepareerd worden. Vaak was het probleem met het koffiezetapparaat of de stofzuiger te voorkomen geweest als hij beter onderhouden was door bijvoorbeeld ontkalken. Fietsen worden vaak met versleten tandwielen gebracht.

Hoe handig ben jij? Vul onze vragenlijst in!

Wat doe jij aan fietsonderhoud?

Smeer jij wel eens een ketting? Maak je je fiets schoon? Wij willen wel eens weten wat fietsers zelf allemaal doen aan hun fiets. Misschien kunnen we jullie helpen!
  • Je hebt vast meer fietsen, maar je moet kiezen. (Bijvoorbeeld voor de fiets die je het vaakst gebruikt.)
  • Gezellig met een teiltje water naast je met een oud laken je fiets poetsen. Doe jij dat nog?
  • Dank voor het invullen!

kettingscherm

Ketting smeren

Een fietsketting kun je het beste smeren met olie. Lees meer

Categorieën

52200975667_53bff07c54_k

Suzanne Brink

Hoofdredacteur Crossmedia

Op de fiets voel ik mij ultiem vrij en onafhankelijk. Zelfs als ik verdwaal, wat regelmatig voorkomt. Ik wil mensen raken met mijn verhalen, zodat ze nog blijer worden van hun fiets en de Fietsersbond. We zijn de enige organisatie in Nederland die zich volledig inzet voor de veiligheid en het geluk van fietsers: geweldig dat ik daar aan mee kan werken.