Smeer jij je ketting weleens?

Les in het repareren van fietsen

Op steeds meer plekken op de hele wereld heb je Repaircafés. Daar kun je heen met je kapotte naaimachine, lamp of fiets om hem door vrijwilligers op te laten knappen. Wat blijkt: mensen zijn veel onhandiger dan vroeger en hun spullen onderhouden doen ze ook niet altijd. Ben jij wel lief voor je fiets?

De gedachte achter al die Repaircafés over de hele wereld is: weggooien is niet duurzaam. Maar niet iedereen is even handig en heeft geld om dingen te laten repareren, dus laten we handige vrijwilligers spullen opknappen waar mensen zelf niks meer mee kunnen.
Er is duidelijk vraag naar Repaircafés en het aantal groeit.
Repaircafé International analyseerde 8.000 reparaties wereldwijd. 65% van de spullen waarmee mensen naar het repaircafé komen kan gerepareerd worden. Vaak was het probleem met het koffiezetapparaat of de stofzuiger te voorkomen geweest als hij beter onderhouden was door bijvoorbeeld ontkalken. Fietsen worden vaak met versleten tandwielen gebracht.

Hoe handig ben jij?

Wat wij van jou willen weten:
wat doe jij aan het onderhoud van je fiets? Maak jij je fiets weleens schoon? Smeer je je ketting?
En hoe handig ben je? Plak je je banden zelf? Ook je achterband? Of lukt het je niet eens om je eigen band op te pompen? Wat doe je als je fiets aanloopt? Naar de fietsenmaker?Zou jij wel wat tips kunnen gebruiken van onze Testkees? Wat voor vragen hebt je?

We horen het graag op vvf@fietsersbond.nl of laat hieronder een bericht achter op ons Forum!

kettingscherm_gazelle_op_joep

Ketting smeren

Een fietsketting kun je het beste smeren met olie. Lees meer

Categorieën

Suzanne Brink

Suzanne Brink

Redacteur Crossmedia

Ik ben redacteur crossmedia, schrijf, redigeer en geef opdrachten aan freelance schrijvers, fotografen en illustratoren. Daarnaast ben ik romanschrijver. Zie suzannebrink.nl