Sociale en Groene Investeringsagenda

Vorige week presenteerden FNV en Stichting Natuur en Milieu hun Sociale en Groene Investeringsagenda. Zij willen daarmee de economische crisis, en de klimaat- en energiecrisis snel aanpakken. De Fietsersbond vindt dat voor de fiets een stimuleringspakket van 1 miljard gewenst is.

Het sociale en groene investeringspakket bestaat uit allerlei maatregelen op het gebied van duurzame energie, energiebesparing, vitale steden, openbaar vervoer, elektrische voertuigen etc. Het pakket moet leiden tot 4 miljoen ton CO2-reductie per jaar en zal 100.000 arbeidsplaatsen kunnen opleveren. FNV en Stichting Natuur en Milieu willen alleen al in 2009 en 2010 10 miljard extra aan duurzame investeringen doen.

De Fietsersbond heeft op verzoek van FNV en Stichting Natuur en Milieu een onderbouwing gegeven voor het investeren van 1 miljard euro in fietsvoorzieningen. Dit bedrag is als volgt opgebouwd:

  • 500 miljoen voor het wegwerken van alle fietsparkeertekorten bij de stations. Daarvoor zijn in toenemende mate dure ondergrondse oplossingen nodig.
  • 100 miljoen voor opknappen/aanleggen 20 woon-werkroutes in het kader van Fiets filevrij (circa 5 miljoen per route).
  • 200 miljoen voor het bevorderen van korte ritten in het kader van onder meer klimaatbeleid (lokale verbetering routenetwerk, fietsvriendelijke wijken bij aanleg/herstructurering, opheffen barrières).
  • 100 miljoen voor impuls bewaakte stallingen binnensteden en van buurtstallingen in de wijken.
  • 100 miljoen voor uitbreiding fietsparkeervoorzieningen bij publieksvoorzieningen.

In deze Sociale en Groene Investeringsagenda maakt het bedrag voor fietsvoorzieningen deel uit van een totaal van 11 miljard euro voor investeringen in vitale steden en beter openbaar vervoer.

Download Sociale en Groene investeringsagenda (pdf)

Categorieën