Spijkerbanden?

Bij de Snow Studs van Schwalbe (40 euro) steken er kleine spijkertjes uit de banden. Ze moeten grip bieden op beijzelde wegen.

spijkerbanden op de fiets

Een periode van sneeuw, dooi en weer vorst was in de vorige winter een ideale tijd om spijkerbanden te beproeven. Ik heb door mijn wijk gefietst waar de wegen in ware ijsbanen waren veranderd. Geen centje pijn. Ook in de bochten was ik niet bang te vallen. Waar anderen met de fiets aan de hand liepen, fietste ik met een gerust hart door.

Lijntjes in het ijs
Maar ik moet er wel bij zeggen dat ik geen waaghals ben. Ik ben niet op hoge snelheid schuin door ijzige bochten geracet. Of je dan nog grip houdt, kan ik dus niet zeggen. Maar op een spekgladde helling van een fietstunnel kon ik me prima redden. Ik moest ik stevig remmen en dat ging prima: het achterwiel gleed niet weg en de spijkertjes krasten mooie lijntjes in het ijs. De Snow Studs zijn voor de mountainbike. Maar ze zijn er ook voor gewone stadsfietsen en dan heten ze Marathon Winter.

 

Categorieën

Michiel Slütter, crossmdia

Michiel Slütter

Hoofdredacteur

De fiets is zo vanzelfsprekend dat bijna vergeten wordt hoe bijzonder het is dat er zoveel wordt gefietst. Ik doe verslag van alles wat met fietsen en onze fietscultuur te maken heeft. Voor de Fietsersbond ben ik als hoofdredacteur crossmedia eindverantwoordelijk voor fietsersbond.nl en ons magazine de Vogelvrije Fietser. Daarnaast freelance content creator en journalist.