Stepfiets van Starck

De designberoemdheid Philippe Starck heeft voor Bordeaux een fiets ontworpen waar je ook mee kunt steppen. De fiets heet Pibal en is volgens Starck bedoeld voor ‘een nieuwe stedelijke ergonomie’.

Bordeaux heeft de laatste jaren het fietsen flink gestimuleerd. Bordeaux begon in 2001 met het gratis beschikbaar stellen van leenfietsen. Wie het wil kan langdurig – maximaal een jaar – een fiets lenen van de gemeente. Het aantal fietsers is verdrievoudigd in tien jaar en inmiddels is de fiets goed voor tien procent van de verplaatsingen.

Crowd sourcing
De Pibal is ontworpen als leenfiets voor Bordeaux. Voordat Starck begon konden de inwoners van Bordeaux via internet aangeven wat zij van de nieuwe fiets verlangden. Een paar honderd tips en suggesties kwamen binnen. Starck ging ermee aan de slag.

Treeplank
Het resultaat is een fiets waar je gewoon mee kunt fietsen. Dat is voor de wat langere afstanden door de straten en over fietspaden. In voetgangersgebieden is het volgens Starck de bedoeling dat je afstapt en steppend verder gaat. Het treeplankje kun je ook gebruiken om – met de fiets aan de hand – zware spullen of een staand kind te vervoeren. De eerste 300 Pibals worden in september geleverd.

Op de foto staan burgemeester Alain Juppé (links) en designer Philippe Starck met de Pibal (foto: gemeente Bordeaux)

 

Categorieën