Stichting Stuur recycelt fietswrakken

Twee studenten aan de Fontys Hogeschool Sociale Studies in Eindhoven hebben het initiatief genomen om een onderneming op te starten voor het recyclen van fietsen. Nicky Boots en Wouter Boonen zitten allebei in het derde jaar van de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV). ‘We wilden een onderneming opzetten waarmee we iets kunnen doen aan de re-integratie van schooluitvallers’.

Ze gaan de fietsen niet zelf recyclen. Er is een stichting opgericht van waaruit schooluitvallers uit de regio Eindhoven aan de slag kunnen. Door met de betreffende jongeren aan fietsen te sleutelen, hebben ze weer een nuttige en regelmatige dagbesteding. In de stad staan genoeg afgedankte fietsen, of onderdelen daarvan, waarmee ze aan de slag kunnen. Het is bovendien dankbaar werk, want de vraag naar goede, goedkope fietsen is groot.

De studenten gaan de fietswrakken niet zelf los zagen van de hekjes en stallingen waaraan ze vaak vastzitten. Daarvoor hebben de heren afspraken gemaakt met de gemeente. ‘Die labelt fietsen die mogelijk niet meer worden gebruikt’, vertelt Wouter. ‘Staan ze er na drie maanden nog, dan worden ze verwijderd en kunnen wij ze kopen voor de prijs van oud ijzer.’ De studenten verwachten vijftig wrakken per maand te kunnen kopen. Met een team van vijf klussende jongeren moeten daar dan ongeveer dertig bruikbare fietsen van gemaakt worden. ‘De twee proeffietsen die we net aan onze hogeschool hebben overgedragen, zijn gemaakt uit vijftien wrakken’, zegt Wouter. ‘De ene fiets miste bijvoorbeeld een voorwiel, de ander een stuur.’

Verkoop

Op 1 juli gaat Stichting Stuur officieel van start en niet veel later kunnen de eerste fietsen via de website www.stichtingstuur.nl worden verkocht. Omdat Nicky en Wouter het initiatief vanuit een maatschappelijke gedachte zijn gestart, verkopen ze de fietsen alleen als bedrijfsfietsen en aan studenten. Bedrijven betalen 75 euro per stuk, studenten 15 euro. Door die lage prijs hopen ze meteen de verkoop in het illegale circuit tegen te gaan.

Categorieën