Stilstaan in de fietsfile

In Utrecht Centrum kun je op het fietspad tegenwoordig over de hoofden lopen. Vanuit sommige richtingen kom je als fietser vast te staan. Je staat in de weg, maar kunt niet voor- of achteruit. Ook voor voetgangers is het geen lolletje, zie de foto's.

Lees ook Fietsfiles door tweeverdieners.
Bas Govers van Goudappel Coffeng werkt voor de gemeente Utrecht. Volgens Govers komt de drukte op het fietspad door een veranderende bevolkingssamenstelling. In steden als Utrecht, Amsterdam en Den Bosch zijn de traditionele arbeiders weggetrokken. De mobiele, hoogopgeleide tweeverdieners hebben hun plek ingenomen. Deze groep heeft de fiets nodig voor haar manier van leven. De hoogopgeleide tweeverdieners gebruiken een centraal gelegen stad als een ‘basiskamp’ van waaruit zij uitzwermen op zoek naar interessante banen en projecten. ‘Dat gebeurt echt massaal in steden als Utrecht, Amsterdam en Den Bosch. In andere steden is dat veel minder aan de hand’, zegt Govers. Inmiddels domineert deze bevolkingsgroep de stad. ‘In Utrecht heeft vijftig procent van de bevolking een hogere opleiding’, aldus Govers.

En: De ruimte voor de auto is op.
De Utrechtse verkeerswethouder Frits Lintmeijer zegt: ‘De ruimte voor de auto is op'. Alleen buiten de ring is ruimte en daar gaat het autoverkeer tot 2030 met ruim dertig procent groeien. Volgens Lintmeijer gaat het in de oude stad allang niet meer om conflicten tussen de auto en fiets. Bus en fiets strijden nu met elkaar om ruimte en voorrang.

 

Categorieën