Fietsersblog

Straatje schoongeveegd!

Net begonnen bij de Fietsersbond. Dan ga je natuurlijk op je fiets naar kantoor. Echter, sinds half december heb ik slechts welgeteld 10 dagen fietsend mijn straat kunnen verlaten. De andere dagen ging ik klunend, met de fiets in mijn hand. Op een warme winterdag ging ik ook nog eens hard onderuit op een laagje ijs op de gracht. Je kent het wel: je denkt over een hoopje natte sneeuw te fietsen maar voor je het weet glijdt je wiel weg over het gemene, grijzige goedje dat eigenlijk de dienst uitmaakt.
Een niet representatieve enquête onder mijn fietsende vrienden en kennissen maakte duidelijk dat ik niet de enige was. Vrijwel iedereen is afgelopen weken onderuit gegaan. Sommigen hard, maar de meesten gelukkig zonder schade aan lijf of leden.

Dankzij het meldpunt van de Fietsersbond weet ik nu dat we niet de enigen waren.
Afgelopen maanden hebben meer dan 1100 mensen bij de Fietsersbond en de EO geklaagd over het erbarmelijke strooibeleid van hun gemeente.
Nu woon ik in Utrecht, een gemeente waarover ook op het meldpunt uitgebreid geklaagd werd, dus misschien zeggen mijn ervaringen niet zo veel. Aan de kant: over andere gemeenten (als  Zoetermeer en Hilversum) werd vaker geklaagd dan over Utrecht. Blijkbaar kan het nog slechter.

Naast alle klachten kwamen er ook veel complimentjes binnen. Dronten, Veenendaal en Eindhoven deden het bijvoorbeeld erg goed. Ik moest bij het schrijven van dit stukje veel aan deze gemeenten denken. Zouden de inwoners daar hun straat uit kunnen fietsen? Zouden daar ook nog zoveel mensen gevallen zijn? En de belangrijkste vraag: waarom kunnen die gemeenten wel adequaat uitrukken bij hevige sneeuwval en laat de mijne overal sneeuw liggen?

Het antwoord gaf Theo (Zeegers). De oplossing ligt niet in het zout maar bij de bezem. Een sneeuwvrij fietspad wordt niet bereikt door te strooien maar door te vegen. Misschien wordt het tijd dat we alle gemeenten tijdens de verkiezingen wat peper in hun **** doen en bezemwagens laten aanschaffen?

Dan kan ik, en met mij miljoenen andere Nederlanders, volgende winter waarmaken waar het allemaal om begonnen was: ook in de sneeuw met plezier naar het werk kunnen fietsen.

Categorieën

Saskia Kluit

Saskia Kluit

Directeur

Fietsgeluk is samen met mijn familie op pad. Mijn moeder op de e-bike, met mijn man op de tourfiets en met mijn zonen op de OV-fiets. Ik zet me in voor fietsgeluk voor alle fietsers in Nederland. Jong, oud, snel of rustig aan: ik wil van Nederland een fietsland maken waar iedereen op alle uren van de dag lekker kan fietsen. Enorm trots ben ik op de Fietsvisie 2040 waarmee we ons als vooruitstrevende club op de kaart zetten. Maar nog trotser ben ik op onze vrijwilligers: mensen die zich inzetten voor beter en veiliger fietsen in Nederland.