Studenten krijgen cursus fietsdiefstal

De Fietsersbond geeft tijdens de introductiedagen van de Hogeschool Leiden de workshop “Hoe steel ik een fiets”. Een ‘fietsendief’ legt aanschouwelijk uit welke fietsen makkelijker en welke moeilijker te stelen zijn. De bedoeling is om eerstejaarsstudenten hun fiets beter te laten beveiligen.

Jaarlijks worden er meer dan 500.000 fietsen gestolen. De meesten daarvan in de grote studentensteden. Eerstejaars studenten zijn relatief vaak het slachtoffer, omdat ze vaak vanuit veiligere omgevingen naar zeer risicovolle omgevingen verhuizen. “Het slot dat in een dorp nog voldoet, is speelgoed voor de grotestadsdief. Daarnaast moet de fiets in de grote steden vaak buiten gestald worden, in plaats van veilig achter slot en grendel in de schuur van het ouderlijk huis,” aldus Arien de Jong van de Fietsersbond.

De Fietsersbond waarschuwt tijdens de cursus ook tegen de aankoop van gestolen fietsen. ” Wie betrapt wordt met een als gestolen geregistreerde fiets, staat een fikse boete van 100 tot 400 euro te wachten. Daarbij komt een strafblad en inbeslagname van de fiets”, aldus de Fietsersbond. Op www.fietsdiefstalregister.nl kan iedereen voor aankoop controleren of een tweedehands fiets geregistreerd staat als gestolen. De Fietsersbond hoopt dat door betere voorlichting de studenten hun eigen fiets langer zullen houden, geen fietsen gaan helen en daarmee de vicieuze cirkel van fietsdiefstal en -heling doorbreken.

De workshop “Hoe steel ik een fiets” wordt vijfmaal gegeven op donderdag 25 augustus vanaf 11.00 tot 16.00 uur aan de eerstejaarsstudenten van de Hogeschool Leiden, Zernikedreef 11 te Leiden.

Categorieën