Succesvol bezoek, nu de klimaattop nog!

Vanochtend gebeurde er nog onverwacht veel, Wim en ik fietsen weer met twee dozen Vogelvrije Fietsers naar de alternatieve top en daar bleek dat alle eerder neergelegde nummers gretig aftrek hadden gevonden. We besloten nog even een korte stop te maken bij het stadhuis waar de burgemeestersconferentie (duurzame steden) net afgelopen was. Van Roelof Wittink van I-Ce begrepen we dat fietsen nadrukkelijk aan de orde was geweest als een van de mogelijkheden om stedelijk transport te verduurzamen. Daar kwam ook net de burgemeester van Amsterdam Job Cohen aangelopen die spontaan de strijdbijl oppakte en tegen over mij verklaarde nog maar weinig fietsers te hebben gezien in Kopenhagen en de fietsstellingen van de stad in twijfel trok. Ik wees hem op de telpaal iets verder op bij het stadhuis en voorspelde hem een flinke ‘battle between two city’s’.

Cohen, zo bleek later, gaat de trekker worden van een wereldwijde alliantie van steden die streven naar duurzame ontwikkeling. Het idee om bij de VeloCity in juni, Amsterdam en Kopenhagen te laten wedijveren wie de beste fietsstad is vind op veel plekken weerklank. Even later stapte een groep burgemeesters onder aanvoering van de burgervader van Mexicostad op de fiets om Kopenhagen te verkennen, de eerste sneeuw begon neer te dalen, het werd tijd om naar Nederland te gaan.

We vonden het een geslaagd en ook leuk bezoek, fietsen gaat steeds meer onderdeel worden van de strategie van veel steden om te komen tot een leefbare en duurzame stad. Daar kunnen we in Nederland ook weer mee verder!

Hugo van der Steenhoven, directeur Fietsersbond

Categorieën