Tentoonstelling de fietsvriendelijke wijk geopend in Utrecht Noordwest

Met een onvervalste Holland Sport-fietsact openden de Utrechtse wijk- en verkeerswethouder Frits Lintmeijer en Fietsersbond-directeur Hugo van der Steenhoven de tentoonstelling ‘De fietsvriendelijke wijk‘, die van 10 t/m 29 mei te zien is in het Antje Drijver Paviljoen in het Julianapark. De tentoonstelling maakt onderdeel uit van het project Wijken voor de Fiets, dat de Fietsersbond de komende maanden orgainseert in de Utrechtse wijk Noordwest (Zuilen, Ondiep en Pijlsweerd).

Het project heeft tot doel het fietsklimaat in de wijk te verbeteren. Enerzijds door de fietscultuur te verbeteren, anderzijds door kansen en knelpunten in de fietsinfrastructuurte bekijken. Hierbij wordt actief gezocht naar de mening van de wijkbewoners. Immers, de bewoners weten zelf het best wat er goed is in de wijk en wat er beter kan.

In de tentoonstellingsruimte hangt een kaart waarop bewoners kunnen aangeven welke plekken goed zijn (groen) en welke beter kunnen (rood). Daarnaast staat er een korte enquête over het fietsklimaat online die door bewoners ingevuld kan worden.

Blikvanger

De blikvanger van de tentoonstelling is ongetwijfeld de ‘Wijk voor de Bakfiets’. De bakfiets toont foto’s, teksten, posters en beeldschermen met relevante informatie over de wijk en over (de mogelijkheden tot) fietsen. Via 6 rode luikjes kan een miniquiz gespeeld worden, met vragen over het fietsgebruik in Nederland.

De Wijk-voor-de-bakfiets is speciaal voor dit project gemaakt door Bas Vijn, die op onderstaande foto poseert naast zijn creatie:

Van 1 t/m 19 juni is de tentoonstelling te zien in het Portes Dienstencentrum De Plantage, Plantage 18 te Utrecht. 

Categorieën