Thudbuster LT * Bodyfloat 2.0 * Ergotec PM-705N * Thudbuster ST

Test verende zadelpennen

vier-verende-zadelpennen

Je kunt als fietser niet altijd rekenen op glad asfalt. Met verende zadelpennen kun je de klappen opvangen. Ik heb vier verende zadelpennen met een zogeheten parallelmechanisme getest.

Bron: youtu.be

Bij de goedkope verende zadelpennen die je op veel fietsen ziet glijdt er een buis in de zadelpen. Deze constructie heeft drie nadelen: er komt snel speling op, de verende werking is niet geweldig en de richting van de vering is niet goed. Door op een zadelpen een parallellogramconstructie te zetten (kijk naar de foto en je ziet wat ik bedoel) en daar een veer tussen te zetten krijg je een veel betere constructie. Het zadel beweegt meer in het verlengde van de rug, er komt veel minder snel speling op de zadelpen en de vering werkt beter.

De Canecreek Thudbuster LT (€149,-), Ergotec PM-705N (€109,95) en de Cirrus Cycles Bodyfloat 2.0 AL (€299,-) doen hun werk uitstekend. Met mijn versnellingsmeter meet ik op een matige klinkerweg dat ze de trilling ongeveer met 20% verminderen ten opzichte van dezelfde fiets met een vaste zadelpen. Wel merk ik verschil in demping. De Thudbuster gebruikt een elastomeer als veer. De 2 andere een stalen veer. Een stalen veer veert net zo hard weer uit als die ingedrukt wordt. En dat is te merken als ze door oneffenheden hard worden ingedrukt. Dan voel ik dat het zadel nog een tijdje naschommelt. Bij de Thudbuster is dat effect duidelijk minder. De Bodyfloat beweegt meer naar beneden dan de 2 andere zadelpennen (die bewegen meer schuin naar achteren). Voor mijn gevoel vangt die echt harde klappen het beste op.
Canecreek maakt ook een versie met een korte veerweg en stuggere veer, de Thudbuster ST (€ 149,-). Deze reduceerde de trillingen maar met 10% en voelt ook duidelijk stugger dan de andere pennen.
Een aantal jaren geleden heb ik ook de Suntour SP12-NCX (€60) getest. Constructief lijkt een beetje op de pen van Ergotec. En hij veert ook prima. Maar uit gebruikerservaringen blijkt dat de pen ook snel speling krijgt op de scharnierpunten.

Zowel de Thudbuster LT, de Ergoted PM-705N en de Bodyfloat zijn zeer goede zadelpennen. Ze doen hun werk goed en zien er constructief degelijk uit. Een aanrader als je meer comfort wilt op je (elektrische) fiets. Zelf vond ik de Thudbuster LT het prettigste. Maar dat kan zeer persoonlijk zijn. Eigenlijk zou je ze alle drie gewoon een keer uit moeten proberen om te ervaren wat je zelf het prettigste vindt.

Voor een uitgebreide toelichting kijk op https://www.fietsersbond.nl/de-fiets/onderdelen/zadels-en-zadelpijn/test-verende-zadelpennen/

Een aantal jaren geleden heb ik ook de Suntour SP12_NCX. (€60,-) getest. Die functioneert ook goed. Maar lijkt gezien de gebruikerservaringen op internet vrij snel speling te krijgen (mijn testexemplaar ook).

Categorieën

Kees Bakker, ook wel bekend als TestKees

Kees Bakker

Consumentenvoorlichter (TestKees)

TestKees test bij de Fietsersbond bijna alle fietsgerelateerde producten die er te vinden zijn.