Testkees fietslampjes 2008

Omdat TNO een beperkt aantal fietslampjes onderzocht en de resultaten daarvan sterk variëren, bekeek Testkees (alias voor consumentenvoorlichter Kees Bakker) de lichtkwaliteit van tien goedkope ledlampjes.

Klik hier om de uitzending met Testkees van Vara’s Kassa te bekijken
(het item over de lampjes begint na ca. 14 minuten)

De test bestond uit het meten van de lichtsterkte over een gebied van 180 graden. De vijf lampjes die als beste uit de test kwamen, staan hieronder kort beschreven. Maar eerst de afraders. De witte lampjes van de Hema, samen met een rood lampje verpakt in een knalgele doos voor een prijs van 4,99 euro, zijn van lage kwaliteit. Ook die van de Gamma scoorden slecht. En de White Bright van Torch is, ondanks vijf witte leds, de moeite van het aanschaffen niet waard. Hetzelfde geldt voor de lampjes van resco en de gele ledverlichting van Profile.

WINNAAR: Smart white E-line, 4,99 euro
Deze lamp bestaat uit één fel brandend ledje. Toch ben je hiermee goed zichtbaar. Recht vooruit schijnend scoorde deze lamp zelfs het beste. Ook heeft dit lampje de langste batterijduur. Na 24 uur was de verlichting nog 33 procent van de oorspronkelijke sterkte. Na 44 uur waren de batterijen wel duidelijk aan vervanging toe omdat de verlichting nog maar dertien procent van de oorspronkelijke sterkte bedroeg.

Goedkoopste koplampje brandt het best
Vorig jaar was er veel gedoe over fietslampjes. Mochten ze nu wel of niet? En op welke plek dan, alleen vastgemaakt aan de fiets of ook aan jas of tas? En hoe zat het met knipperende lampjes? Door alle discussie gaf het Ministerie van Verkeer en Waterstaat TNO de opdracht onderzoek naar de fietslampjes te doen. Daar kwamen verrassende resultaten uit. Met losse lampjes kun je beter zichtbaar zijn dan met de aloude dynamokoplamp. Maar let op: niet alle lampjes zijn goed.
Lees het complete artikel in de Vogelvrije Fietser nr. 5 – 2008 (pdf)

Alle lampjes getest door de Fietsersbond in 2008
Hier vind je van elke lamp die de fietsersbond getest heeft een korte omschrijving, een prijsindicatie en waar in ieder geval te koop.

Download:
Download testresultaten alle lampjes (pdf)
Meetresultaten koplampentest Fietsersbond 2008 (pdf)

Meer informatie over fietsverlichting en vorige tests: www.fietsersbond.nl/verlichting 

Categorieën