Pasfiets, bodyscan en Gebiomized

TestKees vergelijkt meetsystemen

Eén centimeter verschil

TestKees heeft zich onderworpen aan drie meetsystemen. Hij zat al behoorlijk goed op zijn fiets, maar nu nog één centimeter beter. Wat zijn jouw ervaringen met meetsystemen?

 

Een verkeerde maat fiets kun je stellen wat je wilt, maar ideaal zitten zal hij nooit. Daarom is het slim om als je een nieuwe fiets koopt, op te laten meten wat de beste maten zijn voor jou.TestKees heeft drie verschillende types meetsystemen uitgeprobeerd. Een pasfiets, een Bodyscan en Gebiomized. Bij dat laatste word je gefilmd en wordt tegelijkertijd met sensoren in het zadeldekje de druk op het zadel gemeten. Ook als je wel een passende fiets hebt en last blijft houden van je rug of je schouders of zadelpijn, kun je kijken of middels een meetsysteem te ontdekken valt wat er mis is met de afstelling. Belangrijk: de fietsenmaker kan nooit voor jou bepalen hoe je het lekkerst zit. Je moet dus ook zelf goed voelen of iets voor jou wel of niet goed uitpakt.

Pasfietsmeting bij Snel
Pasfietsmeting bij Snel

Pasfiets

Pasfietsen heb je in heel veel winkels. Er zijn verschillende modellen.
Waar? Snel in Utrecht.
Hoe? Je neemt plaats op een soort hometrainer waarvan stuur en zadel in alle richtingen te verstellen zijn. Samen met de deskundige zoek je de goede houding.
Voordeel: Je hoeft niet eerst allerlei lichaamsmaten op te meten en je merkt direct hoe rechtop of hoe diep je wilt zitten.
Nadeel: Het achterwiel draait vrij rond, zonder weerstand. Omdat je zo minder kracht hoeft te zetten, steun je meer op het zadel dan normaal. Maar voor de meeste mensen voldoet het.
Prijs: 65 euro, die je terugkrijgt als je een nieuwe fiets koopt.
Meer info: Meer informatie van Snel over de metingen. 
Filmpje van pasfietsmeting van Bikefitting.

Man meet de lengte van een vrouw

Bodyscan

Een Bodyscan wordt gedaan door SQ en CRM
Waar: Bikeshop in Amersfoort.
Hoe? Aan de hand van een lichaamsopmeting met bodyscan krijg je een advies voor maat en afstelling van je fiets.
Voordeel: Discreet. Ze hoeven je niet aan te raken om je op te meten.
Nadeel: Je meet je lichaam terwijl het rechtop staat en niet in de houding waarin je op de fiets wilt zitten. Maar voor de meeste mensen voldoet het.
Prijs: Bij de meeste fietsenzaken gratis.
Meer info: bodyscanningcrm.de/nl/bike/ergonomische-fietsinstelling
Filmpje 

man op racefiets
Gebiomized

gebioMized

Waar: FitYourBike in Doetinchem en SMA Midden Nederland
Hoe: Video-opname van de houding en beweging op het zadel van je eigen fiets. Met een zadeldek met sensoren wordt tegelijkertijd de druk gemeten.
Voordeel: Na de analyse van de meting zie je of je goed op je zitbotjes steunt, waar de belasting mogelijk te hoog is en of je niet te veel heen en weer schuift. Ook is het effect van een andere houding of een ander zadel goed te zien. Het is de ultieme methode als je alles al hebt geprobeerd en je toch last van zadelpijn blijft houden. TestKees ontdekte door meting van de kniehoek en de beweging op het zadel dat hij het zadel één centimeter te hoog had staan. Klinkt weinig, maar scheelt toch.
Nadeel: Duur. Soms vergoedt de (aanvullende) verzekering het.
Prijs: Vanaf 79 euro voor alleen een zadelmeting tot 350 euro met fysiotherapeutische tips.
Meer info: gebiomized.de
Filmpje

Lees meer over zadelpijn

Categorieën