Tips en trucs van TestKees op de Fiets en Wandelbeurs

Aankomend weekend geeft TestKees lezingen op de Fiets en Wandelbeurs in de Rai in Amsterdam. Hoe fiets ik energie-efficiënt en waar moet een efficiënte fiets aan voldoen? De Vogelvrije Fietser blikt vooruit en laat zien wat je allemaal kan verwachten.

Waar ga je het over hebben tijdens de Fiets en Wandelbeurs?
‘Ik ga mensen vertellen hoe ze slim met hun energie om moeten gaan. Denk daarbij aan de rolweerstand, de luchtweerstand en het fietsgewicht op een helling. De fiets en het materiaal speelt daarbij een grote rol. Veel mensen vergeten echter dat de fietsroute bepalend is voor de energie die je verbruikt. Ga bij een rondje bijvoorbeeld altijd rechtsom, links afslaan kost meer tijd.’

Wat voor advies kun jij ze geven met het oog op lange fietstochten?
‘Je kan er voor zorgen dat je alles zo efficiënt mogelijk hebt afgesteld wat betreft het materiaal. Het comfort is voor veel mensen minstens zo belangrijk. Mensen moeten een afweging durven maken tussen efficiënt fietsen en fietsen met comfort.

Voor welke fietsers geef jij adviezen?
‘Mijn lezingen zijn vooral toegespitst op vakantiefietsers. Het is natuurlijk wel zo dat de tips toepasbaar zijn op verschillende fietsgebruikers.’

Waar kunnen de bezoekers je in de Rai vinden?
‘Namens de Fietsersbond heb ik mijn eigen tafel in de techniekhoek.’ TestKees geeft 31 januari zijn eerste lezing om 13.00 op locatie G 109. Zondag geeft hij deze lezing opnieuw op dezelfde plek en tijd.

Categorieën