Direct naar inhoud

Tips van en voor fietsforensen

In Nederland dragen we graag normale kleren op de fiets. Maar wat als je elke dag flinke afstanden naar je werk fietst, is het dan toch niet handig om speciale kleding aan te trekken? Fietsforensen geven tips.

Kreukvrije kleding

Ik forens 25 kilometer (enkele reis) en ik werk bij de IT-afdeling van een bank. Dus moet ik regelmatig netjes verschijnen, om niet door de bankiers omgepraat te worden. Verder rij ik regelmatig naar familieverjaardagen.
Ik heb wel iets aan speciale kleding, maar niet veel. Heen rij ik in een lycra broek (=smalle pijp en rekbaar) en normaal T-shirt, ’s winters met een (net) fietsjasje eroverheen. Maar ik heb geen winterjas meer. Wel een behoorlijke voorraad warme, sneldrogende sokken. Terug draag ik meestal mijn werkkleding minus het jasje, en vervang ik mijn schoenen door fietsschoenen. Hakjes blijven dan achter in de locker – luxe die de baas heeft geregeld. Was in het begin even zoeken naar de juiste (liefst rekbare) broeken. Rokken droeg ik toch al niet. En alle kleding moet kreukvrij zijn, in verband met meenemen. Sinds kort heb ik een icebreaker-shirt. Dat is wel erg lekker, vooral tijdens de koudere ochtenden.
Marjolein

Charmante regenbroek

Ik heb twee softshell windstoppers. Duur, maar geweldig! Bij regen heb ik twee soorten regenjas: een dunnetje voor het geval dát en een gevoerde voor koud en nat. Beide volkomen waterdicht. Een ding waar ik vergeefs naar zoek: een charmante, waterdichte regenbroek!
Dorris

Speciale kleding

Ik fiets ongeveer twintig kilometer enkele reis naar mijn werk. Persoonlijk kies ik voor de wat betere merken wielrenkleding, zoals Assos of Ultima. Dat haal je er wel uit als je veel kilometers maakt. Omdat ik op een ligfiets rij, neem ik bovenkleding van Kangaroo, zodat de zakken aan de goede kant zitten. Regenkleding gebruik ik vrijwel nooit tijdens woon-werk; dat loont zelden op zo’n korte afstand. Bovendien: het regent bijna nooit.
Walter

Alleen keuze tussen één of twee steekzakken

Sinds er waterafstotende kleding is, die goed een klein buitje doorstaat, bestaat er voor mij eigenlijk maar één probleempje bij het fietsforensen: de slijtage van broeken in het kruis. Voor een deel is dit probleem op te vangen door leren zadels te gebruiken – die zijn gladder, en schuren dus minder. Deels ook helpt het om geen 100 procent katoenen broeken te dragen. Wat polyester in de stof maakt zo’n broek meteen een stuk minder kwetsbaar – en ook is die waterafstotende laag dan aanmerkelijk duurzamer. Alleen zijn ze doorgaans niet heel modieus, die met kunstvezel verrijkte en waterafstotende broeken. De keuze is algauw beperkt tot herfst- en wintertinten, en de vraag is alleen of ik één grote steekzak op mijn dij wil, of twee aan beide kanten.
IJsbrand

Ligfietszadel

Sinds ik een ligfietszadel gebruik, is de slijtage van mijn broeken aanzienlijk afgenomen (en zijn de fietsafstanden toegenomen).
Marjolein

Paardrij-jas

Ik draag op de fiets bij regen een lange waxjas met een waxhoedje. Zo’n jas is oorspronkelijk bedoeld voor paardrijden. Daardoor blijven de twee voorpanden altijd netjes over m’n benen liggen. Zelfs als het waait, want het is een zware stof. Zo blijf ik lekker droog. Het hoedje houdt me ook goed droog en is bovendien handig omdat ik brildragend ben. Door de rand worden m’n brillenglazen niet nat en blijf ik een helder zicht houden.
Willemien

Voetcondooms

Ik fiets elf kilometer naar het station. In de kleren die ik die ochtend heb aangetrokken. Alleen als het regent een regenpak en van die overtrekjes voor mijn schoenen (voetcondooms?).
Het grootste probleem voor de fietsforens is zweten. Dat kan tot een minimum beperkt blijven door A: de snelheid aan te passen en B: de conditie op peil te houden. Dus vertrek tijdig van huis en maak ook in het weekend uw kilometers!
Rob

Verkleurde afritsbroek

Sinds mijn werkgever ruim vijf jaar geleden verhuisde van mijn woonplaats naar een locatie dertien kilometer verderop zit ik vrijwel dagelijks op de fiets. Ik gebruik al vanaf het begin dezelfde afritsbroek, die er eerlijk gezegd zo langzamerhand niet meer uitziet. Niet echt versleten, maar wel zeer verschoten. En aangezien ik bij temperaturen boven de vijf graden de broek afgeritst gebruik, is er inmiddels een aanzienlijk kleurverschil ontstaan tussen broek en pijpen. Het wordt tijd voor vervanging.
Peter

Koude voeten

Je hebt een aantal dingen tegen koude voeten. Warmere sokken van merinowol bijvoorbeeld. Ook zijn er nog overschoenen. En als dat niet helpt, heb je nog schoenen uit de outdoor-/buitensport. Zelf draag ik bij strenge vorst schoenen van Lowa uit de serie Mud and Snow. Die zijn extra warm, waterdicht en ademend.
Sanal

Koude voeten (2)    

Koude voeten worden vaak veroorzaakt door slechte doorbloeding naar de voeten toe en afkoeling elders. Voor de doorbloeding is het handig om lange sokken te gebruiken, een winddichte broek met daaronder eventueel een lange sportbroek.
Voor de afkoeling elders: veruit de meeste warmte verlies je via je hoofd. Dit komt ook omdat je hersenen op temperatuur gehouden moeten worden en je lichaam hierop ingesteld is. Warmte die je nodig kunt hebben voor je voeten kan dus naar je hoofd gaan, en dit levert koude voeten op. Een muts en sjaal zijn dus erg handig voor het bestrijden van koude voeten. Handschoenen helpen trouwens ook. De meeste winst zit in het beperken van warmteverlies elders.
Overigens zijn je voeten kwetsbaar, omdat je door de druk op de pedalen de bloedtoevoer kunt belemmeren. Als je je trapfrequentie verhoogt, heb je minder druk.
Niels

Koude voeten (3)

Verwarmde inlegzolen lijken me de oplossing. Even zoeken op internet.
Nico

Fietsflits

Geen fietsforens kan zonder onze fietstips

Ademend nylon

De regenbroek van Montane met Event is de eerste waarin ik geen broeierig gevoel krijg. Daarvoor regende ik altijd liever nat dan een regenbroek aan te trekken. Event is een meer ademende nylon dan Gore-Tex en toch voldoende waterdicht om me droog te houden.
Het is duur spul, maar dan heb je ook wat.
Mark

Stoppers   

Een regenhoedje waait af. Ik heb er een koordje met stoppertjes aan gezet.
Jacinta

Joggingbroek 

Mijn voornaamste probleem is het slijten van mijn broeken. Daarom draag ik op de fiets meestal een goedkope joggingbroek, tenzij de broek die ik aan wil trekken slijtvast genoeg is. Mijn voornaamste wapen tegen het zweet is overigens een sterke antitranspirant, want er is geen goede opfrismogelijkheid op mijn werk.
Fenna

Testpanel: poncho

 Welke poncho moet je hebben? Het Testpanel, bestaande uit Eva, Mary, Frits en Coen, stapte bij gietende regen op de fiets en deelde plussen en minnen uit. 

Lees meer

Wikkelrokje

Voor mijn bijna negen kilometer lange fietsrit naar mijn werk draag ik geen speciale kleding. Wel koop ik eigenlijk nooit kleren waarin je niet kunt fietsen. Rokjes bijvoorbeeld zijn vaak problematisch, want te strak. Ik kies dan een wikkelrok.
Clarion 

Oplossing voor de bril

Ik ben geen doorsnee woon-werkfietser. Ik ben zelfstandig professional, werk vanuit huis en doe mijn reizen met fiets, ov en auto. In de stad per fiets. Dat is bij regenachtig weer lastig: ik wil netjes gekleed gaan en tegelijk droog blijven. Uiteindelijk word je bij lange ritten tegen stevige wind in altijd nat. En het allerlastigste: een goede oplossing voor mijn bril is er niet. Hij beslaat zodra ik moet wachten voor het stoplicht. Een pet op (veel veiliger dan de capuchon van mijn AGU-jas – wie verzint daar eens iets op) vraagt toch wel wat gefatsoeneer van mijn haar bij aankomst. Vaak loop ik dan rond bij de klant met een druipende jas in mijn hand en tegen de tijd dat ik weer terugfiets is die nog niet droog. Dus slimme oplossingen? Kom maar op!
Karin van Kesteren

Niet te hard fietsen     

Ik fiets vier dagen in de week tien kilometer heen en tien terug, maar voor mij geen speciale fietskleding. Gewoon niet al te hard fietsen, dan gaat het prima. Ik doe alleen soms andere schoenen aan.
Anne-Marie 

Sneldrogende panty’s    

Bij regenachtig weer doe ik liefst een (korte) rok aan. Natte panty’s drogen veel sneller dan een natte broek. Aan regenjassen heb ik een hekel, te zweterig; liever een poncho. Met daaroverheen een losse zuidwester, bandje onder mijn kin en brede klep aan de achterkant. Heb ooit een heel goede zuidwester gekocht bij de ANWB.
Anne 

Geen knoflook

Vers zweet stinkt niet. Als zelfstandige heb ik op diverse locaties opdrachten die veel tijd vergen. Ik fiets er altijd heen, maar moet wel representatief zijn. Douchen kan vaak niet, en dit was ook nooit nodig.
Wat ik geleerd heb, is altijd in de ochtend te douchen, omdat vers zweet niet stinkt (oud zweet wel). Het enige wat wel ruikt zijn geuren uit het eten. Voor mij dus geen knoflook.
Niels

Een lijst met medewerkers

Word lid van de Fietsersbond

Steun de belangenbehartiger van fietsend Nederland en ontvang heel veel voordeel!