Tomtom voor fietsers krijgt jaarlijkse Fietsvakantie Trofee

De Fietsvakantie Trofee 2008 wordt op 17 januari uitgereikt aan het project Fietsrouteplanner, de Tomtom voor de fiets. Deze fietsrouteplanner is een samenwerkingsproject van de provincie Utrecht en de Fietsersbond en is sinds 2006 online.

De jury vindt de fietsrouteplanner een zeer vernieuwend initiatief, dat fietsers al thuis in de gelegenheid stelt een route uit te stippelen naar eigen voorkeur. Door de verschillende profielen in de planner kan de fietser kiezen tussen bijvoorbeeld de kortste route, een natuurroute, een racefietsroute of een autoluwe route. Hierdoor komt de planner tegemoet aan de wensen van zowel de toeristische fietser als de fietser die naar een zakelijke afspraak gaat. Verder is de planner altijd up-to-date doordat een netwerk van vrijwilligers van de Fietsersbond alle fietsverbindingen invoert en de wijzigingen hierin dagelijks bijhoudt.

De jury hoopt dat alle provincies dit initiatief gaan volgen en is daarom bijzonder blij dat de provincies Gelderland, Friesland en Drenthe ook besloten hebben met de Fietsersbond een fietsrouteplanner te gaan maken. Deze komen dit voorjaar gereed. De Fietsersbond hoopt dat in 2009 alle provincies zijn aangesloten zodat er dan een landelijke fietsrouteplanner on line is.

De fietsrouteplanner Utrecht voldoet duidelijk aan een behoefte, aldus Hugo van der Steenhoven, directeur van de Fietsersbond. "Gemiddeld worden er 1000 routes per dag gepland. In de winter is het wat rustiger, maar in de maand juli werden er 40.000 routes in Utrecht gepland, zowel kort als lang, met een gemiddelde van 20 kilometer." De planner is te vinden op www.fietsersbond.nl/fietsrouteplanner
 
De Fietsvakantie Trofee wordt jaarlijks uitgereikt aan een in het oog springend project dat een barrière wegneemt voor recreatieve fietsers. De trofee is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs die deze prijs jaarlijks toekent voorafgaande aan de Fiets en Wandelbeurs. In 2008 wordt deze beurs gehouden in de RAI te Amsterdam op 2 en 3 februari.  In de stand van de Fietsersbond kunnen fietsers de fietsrouteplanner zelf uitproberen.

De Fietsvakantie Trofee wordt gemaakt door een beeldend kunstenaar en blijft in bezit van de winnaar. Eerder werd de Fietsvakantie Trofee toegekend aan:

  • in 2005: gemeente Nijmegen voor de Snelbinder over de Waal;
  • in 2006: Stichting het Goois Landschap voor het ecoduct de Zanderij bij Crailo;
  • in 2007: gemeente Amsterdam voor de Nescio Brug over het Amsterdam-Rijnkanaal.

Categorieën