Wat doen die Romeinse zuilen bij die friettent?

Train je oog met Treurtrips

cover van de reisgids Treurtips over tochten langs plekken die beslist niet toerstisch zijn.

Word je ook weleens moe van die miljoenen groene, bijzondere fietsroutes? En van de drang alles te verhippen en verfraaien? Met de gids Treurtrips kom je weer op adem.

De ene na de andere glimmende fietsroute wordt bij de start van het fietsseizoen gepromoot. Routes in Kroatië, Noord-Frankrijk of een bosrijk gebied in Nederland. Je wordt er weleens moe van. Waarom moet je stad en land afreizen naar plekken die mooi en perfect zijn? Mark van Wonderen leert je de schoonheid van imperfectie waarderen. Op de Fiets- en Wandelbeurs deed hij in februari in geuren en kleuren zijn verhaal.

Mark van Wonderen groeide op in Bergen, Noord-Holland, ongeveer het mooiste plaatsje van Nederland. Des te grappiger dat hij een fascinatie heeft ontwikkeld voor plaatsen die juist niet bekend staan om hun schoonheid en waar nooit een toeristenbus stopt. Zijn tante woonde in Velsen en daar haalde hij kind al zijn hart op aan volgekliederde garagedeuren bij een desolaat trapveldje.

Gebouw in de vorm van een reusachtige Nederlandse vlag in Zandvoort.
Beeld-auteur: Mark van Wonderen

Onbegrijpelijk? In Treurtrips helpt Van Wonderen je te zien wat hem treft op zijn trips door Nederland. Gewoon lelijk is niet genoeg. Er moet iets om om te glimlachen zijn. Bijvoorbeeld een afzichtelijk gebouw met slordig dichtgetimmerde ramen dat Charisma heet. Of een Indiaas restaurant dat de klandizie van zijn voorganger niet kwijt wilde, de lichtreclame voor pizza’s maar heeft laten hangen, en nu zowel Indiaas eten als pizza verkoopt. Vraag jezelf af: Hoe komt die fontein hier in vredesnaam? Wie heeft bedacht dat die zogenaamde Romeinse zuilen hier leuk zouden staan en de frituurverkoop zouden aanwakkeren?

Industrie
Beeld-auteur: Mark van Wonderen

In de reisgids Treurtrips vind je zowel wandel-, scootmobiel- als fietsroutes. Het boek  is een logisch vervolg op Van Wonderens boek over Chinees-Indische restaurants die in rap tempo aan het verdwijnen zijn. Chinees-Indische restaurants staan vaak op achteraf terreintjes. Op de Treurtrips zijn ze dan ook goed vertegenwoordigd. Andere tip: Hema’s staan vaak op treurige plekken. Misplaatste palmbomen doen het ook goed in zijn gids. Zoetermeer is een ander lustoord voor Van Wonderen, met name de Nelson Mandelabrug. Hij was even bang dat die zou verdwijnen toen de brug onveilig bleek te zijn, maar de brug is gelukkig weer opgeknapt.

Bron: www.youtube.com

Nog zo’n parel, winkelcentrum Passage in Roosendaal. ‘Van binnen is het Ventiaanse stijl, een en al uitbundigheid, vol kleuren en vormen, natuurstenen vloeren met mozaïeken, prachtige smeedijzeren hekwerken en een grote lichtkoepel met glas in lood. Maar stap je naar buiten, dan is Roosendaal overal grijs en grauw.

De Amsterdamse singels kun je altijd nog zien

'The place to be' staat op een vrij saaie woning in een rijtje huizen.
The place to be in Den Helder Beeld-auteur: mark van wonderen

Een van Van Wonderens gouden tips is Den Helder: ‘Kijk, die Amsterdamse singels liggen er over een paar jaar ook nog wel. Maar je moet snel naar Den Helder want het wordt in rap tempo opgeknapt.’ Opgeknapt betekent dat vervallen winkelcentra met de grond gelijk worden gemaakt. Een andere aanrader: Lelystad. Maar eigenlijk leent iedere stad zich volgens Van Wonderen voor een treurtrip, die best vrolijk uit kan pakken als je goed kijkt.

Toch benieuwd naar zoetere fietsroutes?

Bij de Fietsersbond weten we alles van mooie en lelijke routes.

Hou me op de hoogte!

'België is een walhalla'

Voor zijn volgende gids over mooie lelijkheid gaat hij de grens over naar België
Langs de grens staat bijvoorbeeld een oud grensgebouwtje dat al jaren niet meer gebruikt wordt en gewoon lekker staat te verloederen met slordige gordijntjes en al.
De nieuwe gids duurt nog even. ‘België is een walhalla van mooie treurnis. Vooral Charlois. Je weet gewoon niet waar je moet beginnen. Er zijn bijvoorbeeld metrolijnen aangelegd die nooit gebruikt worden.’

Lekker genieten op het Buikslotermeerplein

Waar hij zelf woont? In Amsterdam, in een mooi negentiende eeuwspand, maar wel omringd door nieuwbouw. En hij wil ook even benadrukken dat hij geen randstedeling is die even aan zal tonen hoe armetierig de provincie erbij ligt. ‘Er is overal wat te zien. Ook buiten de singels van Amsterdam. Zelf haal ik mijn hart regelmatig op op het Buikslotermeerplein. Dan ga ik daar een halfuurtje op een bankje zitten.’

Niet zo heel geluidsdichte geluidswal in Dordrecht vlak naats woonwijk.
Staaltje stedelijke planning in Dordrecht Beeld-auteur: Mark van Wonderen

Treurtrips in je eigen gemeente

Lees hier ook tips om een neusje te krijgen voor treurtrips in je eigen omgeving:
En geniet ook vooral van de bijbehorende spotifylijst.
Treurtrips kost 27,50 en is onder andere hier te koop.

Fietsjournalist en vlogger Jessica de Korte kijkt uit over het IJsselmeer

Fietsen rond Friese wateren – de Wetterroute (45 km)

Waterliefhebber Jessica de Korte haalde haar hart op tijdens de Wetterroute in Friesland Lees meer

Categorieën

52200975667_53bff07c54_k

Suzanne Brink

Hoofdredacteur Crossmedia

Op de fiets ben ik vrij en onafhankelijk en dat gevoel wil ik delen. We zijn de enige organisatie in Nederland die zich volledig inzet voor de veiligheid en het geluk van fietsers: geweldig dat ik daar aan mee kan werken.